Cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, Nokia, a avertizat marţi că în trimestrul doi şi în 2011 profitul va fi mai scăzut decât s-a estimat anterior, din cauza competiţiei dure, în special pe piaţa telefoanelor inteligente.

Miercuri la prânz acţiunile Nokia înregistrau un declin de peste 10%, la 4,27 euro, la bursa din Helsinki, iar după prânz acţiunile au urcat uşor, ajungând la 4,38 euro.

Marţi, acţiunile Nokia au scăzut cu 17,5%. Cele două zile de declin au făcut ca preţul acţiunilor Nokia să ajungă la cel mai scăzut nivel de la începutul lui 1998.

Câştigurile din trimestrul doi ‘vor fi substanţial sub intervalul de 6,1-6,6 miliarde de euro’ estimate anterior, a anunţat compania finlandeză.

Acestă revizuire în scădere a profitului Nokia a fost cauzată "în special de preţurile de vânzare mai scăzute decât s-a estimat anterior şi de vânzările mai reduse".

"A fost destul de şocant. Nokia tocmai a avut o adunare anuală generală şi nu au amintit nimic de asta, de fapt, ei au dat impresia că totul este în regulă", a declarat preşedintele Asociaţiei acţionarilor Nokia, Timo Rothovius.

Unele bănci de investiţii, inclusiv Goldman Sachs, Bernstein Research, RBS şi Credit Suisse au retrogradat deja ratingurile Nokia.

În ultima perioadă, Nokia a început să fie supusă la presiuni, în condiţiile în care a pierdut teren pe segmentul smartphone în faţa rivalilor Apple şi Google, iar, recent, agenţia de evaluare Moody’s Investors Service a revizuit în scădere, cu o treaptă, ratingul acordat Nokia pentru datoriile pe termen lung, de la "A2" la "A3".
SURSA: Agerpres