Nokia, principalul producator de telefoane mobile din lume, va contribui la standardul wireless Bluetooth cu o solutie care va permite echiparea cu tehnologia Bluetooth si a dispozitivelor mobile prea mici pentru a fi prevazute cu un chip normal. Solutia Wibree ar urma sa faca posibila utilizarea unor dispozitive precum ceasuri, sisteme de monitorizarea a ritmului cardiac sau cutii de medicamente, pentru a comunica cu telefoane mobile sau computere echipate cu Bluetooth.

Solutia celor de la Nokia are o frecventa de transmitere a datelor mai mica si un consum mai mic fata de tehnologia Bluetooth.

Finlandezii au inceput dezvoltarea solutiei Wibree in 2001 dar au anuntat-o de abia anul trecut. Solutia ar putea sa fie disponibila in aproximativ un an.

Wibree va fi adoptata de Bluetooth Special Interest Group, o comunitate de 8000 de compani, dar nu va fi licentiata cu drepturi de autor de Nokia, o solutie nu chiar neobisnuita in domeniu, Ericsson dezvoltand apoi donand tehnolgia Bluetooth in 1990, dupa ce a realizat ca ar avea mai mult de castigat din statutul sau de lider de piata decat dintr-un sistem de licentiere.

Pe piata exista in acest moment un ceas echipat cu Bluetooth de la Sony Ericsson, care vibreaza cand utilizatorul sau primeste un apel pe telefonul sau Sony Ericsson, si afiseaza numarul apelantului. Dar datorita consumului mare al tehnologiei si sistemului de vibrare, ceasul este greu si necesita o noua baterie la fiecare cateva saptamani. Un ceas cu tehnologia Wibree ar urma sa-i fie schimbata bateria la un an.

Alaturi de Nokia, in dezvoltarea tehologiei au mai fost implicate companiile Irvine, Broadcom, Seiko Epson si STMicroelectronics.

Sursa: Usa Today 13 Iunie 2007