Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, a lansat terminalul N8, bazat pe Symbian 3 şi prevăzut cu o cameră foto de 12 megapixeli capabilă să filmeze la calitate high definition (HD).

N8 este bazat pe Symbian 3, cea mai nouă ediţie a celui mai utilizat software pentru smartphone-uri din lume, care introduce optimizări importante, inclusiv suport pentru gesturi precum funcţionalitate multi touch, scrolling prin atingere şi zoom prin ciupire.

Telefonul are o cameră de 12 megapixeli cu tehnologie optică de la Carl Zeiss, bliţ Xenon şi un senzor mare, care oferă o calitate comparabilă cu cea a unei camere digitale compacte.

Terminalul oferă utilizatorilor posibilitatea de a realiza clipuri video la calitate HD şi de a le edita cu ajutorul unui program intuitiv, integrat. Nokia N8 oferă, de asemena, acces la servicii Web TV ce includ programe, ştiri şi divertisment de la posturi TV – CNN, E! Entertainment, Paramount şi National Geographic. De asemenea, Ovi Store oferă conţinut suplimentar local Web TV.

Telefonul  este optimizat pentru accesarea reţelelor sociale şi oferă aplicaţia Ovi Maps cu navigaţie globală auto şi pietonală gratuită, care ghidează utilizatorii către destinaţii şi puncte de interes din peste 70 de ţări.

În privinţa caracteristicilor, telefonul are un ecran de 3,5 inch (360×480 pixeli), 16 milioane de culori,  memorie internă 16 GB (maxim 32 GB), un procesor de 680 MHz, Wi-Fi, HSDPA şi radio FM.

Nokia N8 va fi disponibil pe  anumite pieţe din al treilea trimestru al anului 2010, la un preţ estimativ de 370 de euro, fără taxele şi subvenţiile aplicabile.

SURSA: Nokia