Grupul finlandez Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, a anunţat joi o pierdere netă de 913 milioane de euro pentru trimestrul al treilea, faţă de un profit net de 1,05 miliarde euro în perioada similară a anului trecut, din cauza devalorizării puternice a activelor.

Rezultatul Nokia a surprins pieţele, care anticipau ca grupul să încheie perioada iulie-septembrie pe profit. Nokia a înregistrat în trimestrul trei un provizion de 908 milioane euro din cauza devalorizării activelor diviziei de reţele şi echipamente pentru reţele de telecomunicaţii mobile, în condiţii de piaţă foarte dificile, se arată în raportul financiar al grupului.

Vânzările au scăzut totodată cu 19,8%, la 9,81 miliarde euro, de la 12,23 miliarde euro în perioada similară a anului trecut. Excluzând efectele provizionului, grupul ar fi încheiat trimestrul cu profit net, însă sub estimările analiştilor chiar şi în aceste condiţii.

În primele nouă luni, vânzările Nokia au scăzut cu 23,7%, la 28,99 miliarde euro, de la 38,04 miliarde euro în perioada similară a anului trecut, iar grupul a înregistrat o pierdere netă de 622 milioane euro, comparativ cu un profit net de 3,33 miliarde euro în intervalul ianuarie-septembrie 2008.

Grupul finlandez este prezent şi în România, printr-o fabrică de telefoane mobile situată la Jucu, în judeţul Cluj, inaugurată anul trecut.

SURSA: Mediafax