Pașaportul temporar nu va mai putea fi accesat de toată lumea

Se schimbă regulile pentru pașaportul temporar. Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, luând o decizie finală. Propunerea legislativă vizează revizuirea condițiilor pentru eliberarea pașaportului simplu temporar, aliniindu-le la standardele europene.

Astfel, pașaportul simplu temporar ar urma să fie emis doar în situații excepționale și urgente, precum cele care necesită deplasarea sau reglementarea situației juridice a cetățenilor români în străinătate care nu mai dețin documente de călătorie valabile. Proiectul de lege urmează să fie promulgat.

De asemenea, actul normativ permite preluarea datelor biometrice și a celor personale ale cetățenilor români de către personalul consular o singură dată, la misiunile diplomatice și consulatele române, pentru a fi utilizate ulterior în eliberarea pașaportului simplu electronic, a titlului de călătorie sau a cărții electronice de identitate, în conformitate cu cererile exprimate de cetățenii români.

Datorită unor interpretări neclare ale hotărârilor instanțelor de judecată referitoare la suplinirea acordului unuia dintre părinți pentru eliberarea pașaportului minorului, acest proiect de act normativ reglementează că eliberarea succesivă a mai multor pașapoarte simple electronice pentru minori să se facă doar dacă hotărârea judecătorească sau ordonanța președințială de suplinire a acordului unuia dintre părinți a specificat expres acest aspect.

În plus, se reevaluează situațiile excepționale în care cetățenii români pot deține simultan un pașaport simplu electronic și unul temporar valabile, sau două pașapoarte simple electronice valabile, alături de obligațiile ce le revin acestora.

Proiectul mai prevede anularea automată a pașapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetățenia română, în cazul în care acestea nu au respectat obligația legală de a preda documentele de călătorie în termen de 5 zile de la data pierderii cetățeniei. Conform proiectului, Direcția Generală de Pașapoarte este autoritatea responsabilă cu evidența cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.

Pot fi situații în care cetățenii români pot deține simultan pașaport simplu electronic și unul temporar

Astfel, cetăţenii români pot deţine, concomitent, un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile:

  • în situaţiile prevăzute la art.17¹ alin. (1) lit. c), atunci când paşaportul simplu electronic a fost depus pentru obţinerea unor vize;
  • în situaţia în care se probează, cu documente, necesitatea deplasării cetăţeanului român în străinătate, în perioada în care paşaportul simplu temporar este depus pentru obţinerea unor vize.

De asemenea, cetăţenii români pot deţine, concomitent, două paşapoarte simple electronice valabile, numai în următoarele situaţii:

  • când titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict;
  • când titularul deţine paşaport simplu electronic, dar, ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării vizelor, călătoria în statele pentru care este necesară aplicarea acestora nu mai este posibilă.

„Cetăţenii români care sunt, concomitent, titulari ai unui paşaport simplu electronic şi ai unui paşaport simplu temporar valabile au obligaţia ca, în termen de 5 zile de la încetarea situaţiilor prevăzute la art. 17¹ alin. (1) lit.c) sau, după caz, de la întoarcerea în ţară, să predea autorităţilor competente unul dintre cele două paşapoarte valabile deţinute. (4) Cetăţenii români care sunt, concomitent, titulari ai două paşapoarte simple electronice valabile, au obligaţia ca, în termen de 5 zile de la încetarea situaţiilor prevăzute la alin. (2) sau, după caz, de la întoarcerea în ţară, să predea autorităţilor competente unul dintre cele două paşapoarte valabile deţinute”, conform propunerii legislative.