Pentru a treia oară în ultimele două luni, piloţi ruşi au zburat „în mod periculos şi neprofesionist”, interceptând marţi un avion de patrulare maritimă şi de recunoaştere de tip P-8A Poseidon al Flotei a 6-a americane deasupra Mediteranei orientale, anunţă US Navy într-un comunicat publicat miercuri pe site-ul său oficial, transmite Agerpres.

Un avion P-8A al marinei americane care zbura deasupra apelor internaţionale ale Mediteranei orientale a fost interceptat de două aparate Su-35 ruseşti timp de 65 de minute. Interceptarea a fost considerată periculoasă şi neprofesionistă din cauza faptului că piloţii ruşi s-au apropiat simultan la câţiva metri de fiecare aripă a P-8A, limitând capacitatea piloţilor americani de a manevra în deplină siguranţă.

Acţiunile celor două aparate Su-35 au fost incompatibile cu o pilotare profesionistă şi cu regulile internaţionale de zbor, punând în pericol securitatea zborului ambelor avioane, afirmă comunicatul.

Pentru a supraveghea forţele navale – în special ruseşti – desfăşurate în Mediterana orientală, US Navy trimite cu regularitate câte un avion de patrulare maritimă P-8A să survoleze această regiune.

Nu este prima dată când piloții ruși execută astfel de manevre

În aprilie, US Navy a denunţat în două rânduri interceptarea „periculoasă” a unuia din aparatele sale P-8A Poseidon de câte un Su-35 Flanker rusesc în spaţiul aerian internaţional.

În ambele cazuri, avionul rusesc a efectuat o „manevră periculoasă cu mare viteză” la doar câţiva metri de avionul american, ceea ce a provocat turbulenţe de natură să-i facă pe piloţii acestuia să piardă controlul aparatului.

Astfel de manevre nu sunt foarte frecvente. De aici şi semne de întrebare asupra motivaţiei piloţilor ruşi. La 16 aprilie, după primul din cele trei incidente în care a fost implicat un P-8A Poseidon, generalul Tod Wolters, şeful forţelor aeriene americane în Europa, apreciase că un astfel de comportament provine dintr-o „iniţiativă proprie” a piloţilor ruşi şi nu dintr-o „tentativă deliberată a Moscovei de a provoca un incident”, conform Military.com.