Noi împrumuturi programate de Ministerul Finanțelor. Cât speră să atragă în luna aprilie

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna aprilie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4 miliarde de lei, din care 500 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,5 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 525 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este cu 675 milioane de lei peste cea programată în martie 2021 (3,85 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, MF a programat în data de 8 aprilie o emisiune de certificate cu discount de 500 milioane de lei, cu scadenţa în 11 aprilie 2022.

De asemenea, pe parcursul lunii vor avea loc opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,5 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (525 milioane de lei în total).

Emisiunile vor fi de 500 de milioane de lei (şase emisiuni), 300 milioane de lei (o emisiune) şi 200 milioane lei (o emisiune).