În perimetrul Istria, la o adâncime de circa 2.150 de metri sub fundul mării, sonda de explorare Marina 1, forată la circa 60 de km de țărm, a descoperit un zăcământ de petrol. În zona respectivă, adâncimea apei este de circa 50 metri. „Primele estimări rezultate din testele de producție indică o producție potențială pe sondă de 1.500 – 2.000 bep/zi“, se precizează în comunicatul remis de OMV Petrom. Comparativ, producţia medie zilnică de ţiţei a OMV Petrom în România a fost în 2013 de 78.400 bep/zi. 

Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la circa19 milioane euro. Dacă se va dovedi rentabilă, producţia din noua descoperire ar putea începe în 3-4 ani, costurile necesare dezvoltării fiind evaluate la peste 100 milioane de euro, potrivit comunicatului. „Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potențial pentru noi descoperiri. Avem o istorie de peste 40 de ani în explorarea și exploatarea hidrocarburilor din zona de mică adâncime a Mării Negre și vom continua să investim în dezvoltarea segmentului offshore“, declară Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare și Producție.

45 de ani de explorare în Marea Neagră

Explorările în Marea Neagră au început în urmă cu 45 de ani, iar prima descoperire de hidrocarburi a venit la 14 ani de la demararea lucrărilor. Producția efectivă pe mare a început în anul 1987. În prezent 18% din producția de țiței a României provine din Marea Neagră. Compania OMV Petrom are în explorare cinci câmpuri comerciale Pescăruș, Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe și Delta. Acestea au o producție cumulată de circa 31.000 bep/zi. Investițiile realizate de Petrom de la privatizare (2004) și până la finele anului trecut în Marea neagră în cele 5 câmpuri petroliere se ridică la 700 milioane de euro, fiind active nu mai puțin de 76 de sonde. În ultimii 10 ani, OMV Petrom a derulat trei campanii de achiziție seismică 3D în perimetrul Istria, acestea acoperind în totalitate suprafața perimetrului. În urma acestor campanii, în 2007, a fost descoperit zăcământul Delta, care a intrat în producție doi ani mai târziu.

Noi foraje în ape adânci

În această perioadă, Petrom împreună cu ExxonMobil încep a doua mare campanile de foraj în Marea neagră. De data acesta în zona de ape adânci.  Prima sondă forată Domino-1 a avut rezultate promitățoare. O acumulare de gaze naturale între 42-84 miliarde de metri cubi. Cantitatea ar fi suficientă pentru acoperirea consumului intern pentru 6 ani. „Avem o singură sondă forată în Marea Neagră la mare adâncime, dar și primul succes. În această lume a forajului șansele de succes sunt de 1 la 5. Până acum era o mare în care nu erau descoperiri importante de hidrocarburi“, declara, anul trecut, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom. De data aceasta, rezultate platformei Ocean Endeavor ar putea veni până la finele acestui an, însă chiar dacă rezultatele vor confirma prezența unei acumulari mari de hidrocarburi prima producție nu va fi mai devreme de sfârșitul deceniului, potrivit reprezentanților celor două companii petroliere.