‘Unele măsuri pe care le-am luat mai ales în domeniul certificatelor verzi nu au fost foarte bine primite sau prietenoase mai ales în partea investitorilor în acest domeniu dar asta ne aduce o scădere a facturii începând de la 1 iulie, desigur, după calculele estimative primare undeva, cele care ni le-a furnizat ANRE (Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei n.r.), 4,75%. După părerea mea până la sfârşitul anului factura va scădea cu până la 7 – 8 – 10 procente’, a spus Niţă.

Potrivit acestuia, eficienţa economică priveşte şi sectoarele hidro, nuclear şi gaze naturale.

‘Toate trebuie să se încadreze în ce cere piaţa. Cine nu se încadrează evident că aşa cum prevăd regulile economiei de piaţă va muri. Rezistă numai cel care este eficient. Datoria noastră ca politică energetică este de a produce cat mai ieftin şi a de a asigura securitatea energetică a ţării. Lucrul acesta va reieşi, probabil, din noua strategie energetică, pe care o pregătim, o să o scoatem la licitaţie, se cheamă faza de pregătire a caietului de sarcini şi sperăm ca aceasta ne va da direcţiile pe următorii 20-25 de ani. Întreaga strategie nu va mai fi o realitate spre producţie de energie ci spre piaţa de energie’, a explicat Niţă.

Acesta a maia firmat că vechea strategie mai mult este îndreptată spre producţia de energie.

‘Acum avem producţie şi nu avem piaţă. A scăzut şi consumul din păcate şi cel casnic şi industrial ceeea ce înseamnă că trebuie să ne reorientăm gândirea spre următorii 20-25 ani pentru a vedea care sunt soluţiile cele mai bune pentru a putea să producem energie multă şi ieftină sau cât cere piaţa. Aceste interconectări ne creează mari probleme în exportul de energie, neavând interconectări nici în Sud, nici în Est, nici în Vest sau la capacităţi foarte mici. De exemplu nu putem să exportă energia produsă suplimentar în momentul de faţă. Ne gândim foarte serios la investiţii spre Moldova. Avem de finalizat cu Ungaria, cu Bulgaria trebuie să încercăm să ne interconectăm şi aşa mai departe’, a explicat ministrul delegat pentru Energie.

Potrivit ANRE, valoarea facturii la energia electrică va scădea, în medie, cu 5% din luna august, în urma amânării acordării de către stat a unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă precum şi a scăderii cu 1,3% a preţului la energia electrică livrată consumatorilor finali.

Directorul Direcţiei de comunicare, cooperare şi relaţia cu Parlamentul din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Marius Vladu, a arătat, recent, pentru AGERPRES, că valoarea facturii poate scădea în medie cu 4% datorită amânării tranzacţionării certificatelor verzi, dar procentul poate fi mai mare în funcţie de fluctuaţia preţului energiei de pe OPCOM.

Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost adoptată, recent, de Guvern, în actul normativ fiind prevăzut că recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, respectiv de la 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

De asemenea, a fost amânată temporar, începând cu 1 iulie 2013, acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi).

Ordonanţa mai prevede limitarea acreditării centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităţilor instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER).

Conform actului normativ, investiţiile vor fi monitorizate de ANRE semestrial, ceea ce va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării. Tranzacţionarea certificatelor verzi se va face direct între producători şi furnizori, transparent.

ANRE va fi obligat să reglementeze prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile, care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Naţional.

SURSA: Agerpres