Noul D4 reprezintă vârful de gamă al aparatelor DSLR Nikon în format FX, care impune noi standarde atât în ceea ce priveşte fotografia, cât şi filmarea.

Aparatul este echipat cu un senzor full-frame CMOS de 16,2MP, cu un nou motor de procesare, EXPEED3, care permite fotografierea în rafală cu până la 11 cadre pe secundă, chiar dacă fişierele sunt considerabil mai mari decât la modelele anterioare. De altfel, declanşatorul noului Nikon D4 garantează la 400.000 de cadre.

Modul de filmare Full HD este unul nou pentru D4, oferind calitate cinematografică filmelor realizate atât în formatul FX, cât şi DX, dar şi în formatul nativ 1920×1080. În plus, aparatul oferă, în premieră, o ieşire HDMI fără compresie către monitoare externe, prin intermediul cărora să se poată controla mai uşor calitatea video.

La capitolul control, acesta este mult mai simplu datorită butoanelor iluminate, a monitorului LCD de 3,2 inci şi a noilor joystickuri de comandă. Vizorul acoperă 100% din cadru şi include opţiunea de orizont electronic, disponibilă şi pe ecranul LCD în modul Live View.

Printre premierele Nikon D4 se află şi noul slot de memorie XQD de mare viteză, precum şi portul de conectare LAN prin cablu de reţea. Aparatul se poate conecta şi wireless la Internet prin intermediul noului transmiţător WT-5, care acceptă conectări pe protocol HTTP şi FTP. Dintre aplicaţiile software încorporate în noul Nikon D4 unul important este sistemul de realizare a filmelor time-lapse, sistemul HDR (High Dynamic Range) şi editarea fişierelor foto şi video direct din aparat.

Nikon a anunţat, totodată, lansarea noului obiectiv AF-S Nikkor 85mm f/1.8G, alcătuit din nouă elemente organizate în nouă grupuri, ce asigură o calitate excelentă a imaginii.

Prin sistemul Silent Wave Motor (SWM) este asigurată o focalizare automată discretă. Obiectivul are o greutate de 350 grame, fiind compatibil cu aparatele foto DSLR în format FX.

În timp ce Nikon D4 va fi disponibil pentru vânzare în a doua jumătate a lunii februarie, obiectivul AF-S Nikkor 85mm f/1.8G va putea fi achiziţionat la finalul lunii martie 2012.

Nikon este unul dintre cei mai importanţi producători de echipament foto din lume, cu o tradiţie de peste 90 de ani. Primul aparat foto produs de Nikon a fost lansat în anul 1948.