Nicolae Dănilă s-a născut la data de 9 august 1951 în oraşul Sibiu. A absolvit în anul 1974 cursurile Facultăţii de Finanţe-Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. În anul 1983 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în economie la ASE Bucureşti în specializarea relaţii financiar-bancare internaţionale.

Începând din anul 1976, Nicolae Dănilă a lucrat la sucursala de la Bucureşti a băncii americane Manufacturers Hanover Trust Co., fiind promovat în anul 1985 ca asistent al vicepreşedintelui şi şef al Departamentului de dezvoltare a afacerilor. În anul 1988 a absolvit la Paris cursurile programului privind legislaţia financiară şi bancară din ţările Uniunii Europene. De asemenea, a beneficiat de specializări bancare la New York, Londra, Viena şi Berlin.

În anul 1998, Nicolae Dănilă este numit în funcţia de consilier special al guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. În perioada martie – octombrie 1999 deţine funcţia de administrator special al Băncii Române de Comerţ Exterior (Bancorex), iar după lichidarea acesteia prin fuziunea cu Banca Comercială Română (BCR), devine în noiembrie 1999 prim-vicepreşedinte al BCR.

În ianuarie 2000, este numit în funcţia de preşedinte şi director general al Băncii Comerciale Române. În mai 2006 a fost finalizată tranzacţia prin care Erste Bank a preluat 69% din acţiunile BCR, Nicolae Dănilă devenind preşedinte executiv al BCR.

Sub presiunea acţionarului majoritar al BCR, care dorea înlocuirea managementului băncii, în octombrie 2007 Dănilă şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte, aceasta devenimd efectivă începând cu data de 1 decembrie 2007.