Șoferii care încalcă regulile de circulație trebuie să fie atenți pentru că poliția este pe urmele lor. Fie că este vorba de vitezomani sau cei care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor, miile de polițiști mobilizați pentru a monitoriza traficul rutier, folosesc acum tehnologii de ultimă generație, inclusiv echipamente radar și elicoptere, pentru a-i prinde pe cei care încalcă legea.

Poliția a ieșit la controale în trafic în această perioadă

Efectivele poliției sunt pregătite să acționeze împotriva șoferilor inconștienți, care pun în pericol siguranța pe drumurile publice. Pistoalele radar rămân unul dintre cele mai importante instrumente ale poliției în prinderea vitezomanilor, fiind utilizate eficient pentru a detecta depășirea limitelor de viteză.

Un incident recent a evidențiat seriozitatea acțiunilor poliției în combaterea conducerii sub influența substanțelor interzise. Un tânăr a fost oprit și supus unui control amănunțit, inclusiv recoltare de probe biologice, după ce a avut un comportament ciudat la volan. Analiza probelor va stabili dacă acesta a consumat substanțe interzise și va determina măsurile legale care trebuie luate în consecință.

Autostrada Soarelui a fost unul dintre locurile în care poliția și-a intensificat acțiunile, depistând mai mulți șoferi care încălcau regulile de circulație în mai puțin de două ore. Potrivit declarațiilor lui Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliției Române, forțele de poliție sunt concentrate, mai ales în perioada vacanțelor, pentru a asigura siguranța circulației rutiere.

„Cei care urcă sub influența substanțelor interzise sunt inconștienți. Ca de fiecare dată, în perioada vacanțelor, poliția desfășoară forțe impresionante, mai ales pe Autostrada Soarelui pentru a-i depista pe șoferii grăbiți sau pe cei care urcă băuți la volan sau sub influența substanțelor interzise. Vor primi ajutor din aer de la elicoptere care furnizează imagini și informații în timp real”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

Elicopterele echipate cu camere de înregistrare de înaltă fidelitate sunt folosite pentru a sprijini acțiunile poliției din aer, furnizând imagini și informații în timp real. Aceste tehnologii avansate permit poliției să monitorizeze și să acționeze rapid în cazurile șoferilor care încalcă regulile de circulație, iar sancțiunile nu vor întârzia să apară pentru cei care nu le respectă.

permis de conducere, politie
SURSA FOTO: Dreamstime

Se vor preleva mostre biologice șoferilor implicați în accidente

De altfel, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, conducătorii auto implicați în accidente li se pot preleva mostre biologice în diverse locuri. Printre acestea vor fi și spitalele cu secții de urgență, instituțiile de medicină legală și ambulanțele serviciului mobil de urgență (SMURD), în special în autospecialele echipate cu personal medical.

Aceste probe sunt utilizate pentru a determina prezența alcoolului sau a drogurilor în organismul șoferilor în cauză.

În plus, în fiecare caz în care se prelevă mostre biologice, se va efectua, de acum și un examen medical pentru evaluarea efectelor consumului de alcool sau substanțe psihoactive asupra persoanei în cauză.

Anterior, acest examen medical era efectuat doar la cererea polițistului rutier.