Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut, joi, obligaţiuni de stat de tip benchmark în valoare de 264,11 milioane de lei, de peste trei ori sub valoarea programată, de 850 de milioane de lei, la un randament mediu de 10% pe an, similar cu cel de la ultima licitaţie pentru astfel de titluri.

Randamentul maxim a fost acelaşi cu cel mediu, de 10%, iar valoarea totală a cererii de obligaţiuni din partea băncilor comerciale s-a ridicat la aproape 1,36 miliarde de lei.

Eşec similar, luna trecută

Cea mai recentă licitaţie pentru obligaţiuni cu scadenţa la trei ani a vut loc pe 22 octombrie, când Finanţele au vândut titluri de 594 milioane de lei, sub valoarea programată, de 950 milioane de lei, la un randament mediu de 10% pe an, similar cu cel din licitaţia precedentă pentru astfel de titluri.

Ministerul Finanţelor a programat pentru luna noiembrie şase licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat în valoare totală de şase miliarde de lei, după ce în octombrie a atras doar 2,53 miliarde de lei, mai puţin de jumătate din valoarea programată.

În cadrul unei operaţiuni organizate luni, MFP a împrumutat de la bănci 265,2 milioane de lei, prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni, tot la un randament de 10% pe an.

Împrumuturi de şapte ori mai mari

Valoarea titlurilor de stat vândute de la începutul anului se ridică la 59,44 miliarde lei, suma împrumutată fiind de circa şapte ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat circa 8,5 miliarde de lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul Finanţelor a crescut de aproape cinci ori.

SURSA:Mediafax

Te-ar putea interesa și: