UPDATE

În urma controalelor din partea ANPC din Mega Image Piața Reșița, toate situațiile semnalate sunt deja rezolvate, magazinul a fost închis doar pe durata controlului și este în prezent deschis pentru clienți.

Menționăm, de asemenea, că situațiile semnalate au fost la echipamente frigorifice și două vitrine asistate, în zone inaccesibile pentru clienți, cât și pentru angajați, din motive de securitate și nu intră în contact direct cu produsele comercializate. Aceste zone sunt accesate doar de firmele de mentenanță a echipamentelor. În continuare, vom lua măsuri pentru a igieniza și aceste zone cu o frecvență mult mai mare decât cea prevăzută de lege.

Vom aplica soluții suplimentare precum creșterea frecvenței la mentenanța echipamentelor, reinstruirea echipelor de curățenie, igienizare și dezinfectare suplimentară a întregului spațiu comercial.

În continuare, îi asigurăm pe clienții noștri că respectăm și asigurăm măsuri de siguranță pentru toate produsele și zonele din magazine.

Știre inițială

Piețele din Sectorul 4 al Bucureștiului au fost verificate de ANPC. Pe data de 22.11.2021, echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPCR) București-Ilfov, coordonate de Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Mihai Culeafă, au verificat modul în care sunt respectate prevederile legale din domeniu, în piețele Sudului, Berceni Olteniței, Reșița, Străduinței, din Capitală, precum și la magazinele din incintele acestora.

Au fost controlați 26 de operatori economici și, în urma acestor acțiuni, comisarii CRPCR București-Ilfov au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 136.000 lei.

Ce măsuri au luat cei de la ANPC

Cei de la ANPC au fost dispus măsuri complementare de retragere definitivă de la comercializare a circa 900 kg de produsele alimentare cu deficiențe (preparate din carne și produse lactate). În plus, s-a decis oprire temporară a prestării de servicii, pentru 15 operatori economici precum și suspendare a activității pe o durată de cel mult 6 luni pentru doi operatori economici, respectiv Piața Berceni, implicit a tuturor operatorilor economici care activau în interior.

Magazinul Mega Image din Piața Reșița nu a fost închis, a fost doar pe perioada controlului. 

Cele mai importante deficiențe constatate în urma controalelor au fost utilizarea unor vitrine frigorifice igienizate necorespunzător (cu zone cu rugină); comercializarea unor legume și fructe cu modificări organoleptice (consistență moale, mucegai, lovituri mecanice);  nerespectarea temperaturilor recomandate de producător pentru preparatele din carne, mezeluri, produse lactate; vitrina asistată din incinta magazinului, cu brânzeturi și mezeluri, prezintă rugină, zone exfoliate și scurgeri de lichid provenite de la produsele alimentare expuse, apă și resturi alimentare; comercializarea unor produse nesigure

– nerespectare condițiilor de depozitare pentru membranele naturale; prezența mucegaiului, a exfolierilor de vopsea, pânzelor de păianjen, conductelor cu izolatii realizate din saci din plastic (la nivelul tavanului);  pubele amplasate în vecinătatea imediată sau chiar cu contact cu ambalajele cu produse agricole; depozitarea excesivă a mărfurilor agricole în spațiile dintre tarabe.

Decizie categorică luată de Florin Cîțu: L-a dat afară

În urmă cu câteva zile, premierul interimar Florin Cîțu a semnat decizia de eliberare din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a lui Claudiu Daniel Dolot. Decizia a apărut joi, în Monitorul Oficial. Mandatul de președinte interimar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a fost preluat de vicepreședintele ANPC, Mihai Culeafa.

Este de menționat că vicepreședintele ANPC Mihai Culeafa este cel care, alături de directorul din cadrul ANPC Paul Anghel, au coordonat acțiunile de amploare ale comisarilor care au acordat sute de amenzi operatorilor economici care au avut nereguli și au încălcat legislația din domeniu în ultima perioadă.