‘Europa are un acord bun, dar noi avem nevoie de o constituţie. Ar fi de asemenea bine dacă preşedintele (Uniunii Europene) ar putea fi ales nemijlocit de populaţie. Este necesar să trecem la o nouă etapă în dezvoltarea şi aprofundarea interacţiunii pentru că Europa funcţionează prost în absenţa unei viziuni politice şi fără un scop’ , a afirmat ministrul german.

Westerwelle a atras atenţia şi asupra renaşterii tendinţelor naţionaliste pretutindeni pe continentul european. ‘Europenii ar putea să facă faţă concurenţei cu China şi Brazilia, precum şi provocărilor din domeniile climatic, securităţii şi crizei datoriei numai dacă vor fi solidari’, a mai subliniat el.

În altă ordine de idei, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă, a răspuns la criticile care i-au fost aduse, de ineficienţă, slabă coordonare şi reacţie întârziată la crize din partea instituţiei pe care o gestionează. ‘Este nevoie să acţionăm împreună mult mai eficient, suntem o echipă’, a remarcat ea, fiind susţinută de o serie de reprezentanţi ai diplomaţiilor europene. Secretarul de stat pentru eurointegrare din MAE al Poloniei, Micolay Dovgelevic, a apreciat în acest sens că serviciul condus de Ashton este ‘ca un copil, care învaţă abia să meargă’, iar ministrul danez de externe Villy Soevndal a făcut apel ‘să nu fie acuzată o singură persoană pentru dificultăţile structurale’.

În atenţia reuniunii informale de la Copenhaga s-au aflat situaţia din Siria şi Iran, precum şi problema desemnării unui reprezentant special pentru drepturile omului şi elaborarea strategiei UE în acest domeniu, care ar trebui să fie aprobată în luna iunie.
SURSA: Agerpres