Un parlamentar german spune că zona euro ar fi trebui să taie absoilut orice ajutor pentru Grecia și să o lase în faliment.

La Berlin, unul din liderii coaliţiei de guvernământ, Rainer Bruederle, s-a declarat ‘iritat’ de anunţul referendumului. ‘Este un mod ciudat de a acţiona. Premierul grec fusese de acord cu un plan de salvare în beneficiul ţării. Alte state fac sacrificii considerabile pentru decenii de gestionare defectuoasă şi conducere proastă în Grecia. Au fost luate decizii greşite şi ţara s-a băgat singură în criză’, a afirmat liderul grupului parlamentar liberal din Bundestag, fost ministru al economiei, la postul de radio Deutschlandfunk.
Întrebarea care ar putea arunca în aer zona euro

Grecia urma să primească o tranşă de 8 miliarde de euro la mijlocul lunii noiembrie, dar este probabil că aceşti bani vor ajunge doar până în cursul lui ianuarie, în jurul datei referendumului, lăsând guvernul fără resurse în cazul unui vot negativ.
Nici bine n-au fost salvaţi, că grecii surprind din nou lumea, anunţând că vor organiza un referendum dacă să accepte sau nu pachetul de ajutor propus de UE şi finanţatorii internaţionali, precum şi măsurile de austeritate incluse. Unda de şoc a lovit imediat pieţele financiare ale lumii, mai ales că referendumul ar putea conţine şi o întrebare-cheie: vreţi să revină Grecia la drahmă?