„În aşteptarea trupelor aliate, manifestaţiile au urmat şi eri. Au fost manifestaţii frumoase, dar s-au petrecut şi multe excese, jafuri şi devastări, cari au atras după sine, din nefericire, un număr destul de mare de victime.

Ofiţerii de rezervă chemaţi ieri la cazarma jandarmilor pedeştri, au fost rugaţi să facă ei singuri ordine sau să organizeze o pază cetăţenească; celor cu uniforme li s-au dat carabine şi astfel înarmaţi ofiţerii au reuşit să restabilească ordinea în multe locuri unde cei adunaţi au încercat să scoboare caracterul atât de frumos al manifestaţiilor.

Eri noapte au fost mai multe incendii provocate de fuga precipitată a ocupanţilor.

Cel mai important a fost la silozurile manutanţei unde au fost distruse de foc mai multe magazii în care se aflau 6 vagoane de făină şi 4 vagoane de grâu.

La plecarea lor, nemţii- astfel a stabilit ancheta- au dat foc depozitelor, dar graţie muncii soldaţilor pompieri, focul nu a luat proporţii şi mai mari.

Depozitele şi silozurile principale au putut fi salvate. Tot ei au dat foc hangarelor de aviaţie de la Cotroceni. Şi aci focul a fost stins după câteva ore de muncă. Un depozit de fân al inginerului Gross a fost de asemenea incendiat de nemţi.

Pagube mari a produs incendiul de la Antrepozitele „Obor” unde au ars o mare cantitate de mărfuri.

Victimele

În faţa soc. „Sylva” unde fusese de asemenea o încercare de devastare, au fost găsiţi morţi, împuşcaţi de sentinelele nemţeşti, tăetorul de lemne Cotoca Marin de 70 de ani şi elevul din clasa a IV-a a şcoalei primare Marin Marinescu din şoseaua Pantelimon 163.

La Obor a fost găsit mort de asemenea corpul unei femei, simplu îmbrăcată, ca de 30 de ani, ce avea o rană adâncă, de glonte de puşcă, în spate. Au mai căzut victime: femeia Olga Marin de 36 ani, din şos. Pantelimon 70, care avea o rană mortală la abdomen.

Vasile Alexandru de 16 ani, ucis, având capul zdrobit şi Maria Niculescu de 16 ani din str. Văcărescu I. nr. 23, care trecând pe str. Bogdan –Vodă, a fost împuşcată în spate de un soldat neamţ, rămânând moartă pe loc. Toate cele da mai sus sau petrecut în noaptea de luni spre marţi.

La depozitul sanitar a fost împuşcată în picior de o santinelă femeia Elena Cherciu Ianzi. Şi-a mai pierdut viaţa la manifestaţiile contra germanilor de pe Calea Victoriei şi tânărul Dumitriu din str. 11 Iunie, 82.

La manifestaţia de la staţia B.M. pe lângă rănitul Zamfirescu, a cărui stare e gravă, a mai fost rănit Gheorghe Dumitru din str. Scărlătescu, 23. Sunt apoi nenumărate cazuri de rănire mai uşoară”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric