Institutul pentru cercetarea pieţei muncii IAB, sprijinit de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a calculat că 154.000 de posturi ar putea corespunde profilului refugiaţilor.

Mai mult de un milion de solicitanţi de azil, care au fugit de război şi sărăcie, au sosit în Germania începând de anul trecut. La nivel naţional există îngrijorarea privind capacitatea refugiaţilor care vor rămâne în ţară de a se integra în societatea germană, iar integrarea lor pe piaţa forţei de muncă va fi crucială în acest sens.

Cifra avansată de IAB a fost obţinută plecând de la anunţurile de posturi vacante. Institutul a luat în calcul în studiul său acele posturi care nu necesită sau necesită un nivel redus de calificări şi le-a exclus pe cele care necesită un nivel ridicat de 'interacţiune', adică o cunoaştere a avansată a limbii germane, de exemplu în meserii în sectorul educaţiei.

Această cifră 'a fost calculată doar în scopuri statistice", a precizat IAB, şi pentru 'a putea compara numărul refugiaţilor potenţial disponibili pe piaţa forţei de muncă şi a posturilor vacante'.

'Pentru o integrare cu succes pe piaţa forţei de muncă nu trebuie pur şi simplu să se umble la rezervorul de locuri disponibile', susţin cercetătorii, ci de asemenea trebuie luate în calcul învăţarea limbii şi abilităţile nou-veniţilor.

SURSA: Agerpres