Omul de afaceri, Nelu Iordache, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşi la o pedeapsă de 12 ani şi jumătate de închisoare. El este acuzat de evaziune fiscală de aproape 2 milioane de euro şi delapidarea companiei aeriene Blue Air Transport Aerian SA (devenită Bata Sky Imobiliare SA). Decizia privind trimiterea acestuia după gratii a fost luată de instanţă.

Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar în iunie 2018. Potrivit procurorilor, între februarie şi aprilie 2011, Nelu Iordache, administrator al Bata Sky Imobiliare, a înregistrat în contabilitatea companiei achiziții fictive de materiale publicitare promoționale în valoare de peste 9 milioane de euro. Dintre acestea, era TVA de aproape 2 milioane de euro.

Iordache ar fi prejudiciat bugetul de stat cu cele aproape 2 milioane de euro. Acestea reprezenta TVA dedusă în mod nelegal.

De ce este acuzat Nelu Iordache

„Ulterior, până în luna ianuarie 2014, inculpatul Iordache Nelu și-a însușit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care a „justificat-o” prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA. În acest sens, a încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro”, au arătat procurorii DNA.

Nelu Iordache este trimis în judecată în alte 3 dosare aflate în diverse stadii pe rolul instanţelor.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, în ianuarie 2020, achitarea omului de afaceri Nelu Iordache – „Regele asfaltului”. Alături de el mai erau și mai mulți şefi de la CNADNR Craiova. Decizia a fost dată în dosarul DNA privind modernizarea șoselei Transalpina, după ce faptele s-au prescris. Decizia instanţei este definitivă.

În mai 2014, Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA în dosarul privind lucrările de modernizare a DN 67 C Bengeşti – Novaci – Rânca – Obârşia Lotrului – Sebeş (Transalpina). În 2017, omul de afaceri a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 6 ani şi 3 luni închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şi fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad.