Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România spune că e greu de spus dacă rezultatul alegerilor este sau nu favorabil economiei, însă susţine că partea bună este că s-a terminat campania electorală. Şeful ING susţine că este vital ca noul guvern să câştige încrederea finanţatorilor externi.

„Ca şi rezultat al alegerilor mi-e greu să spun dacă este mai bine sau mai rău. Cred că cel mai bine pentru noi este că s-au terminat alegerile, că se încetează campania electorală şi că politicienii, liderii, se concentrează acum pe programe de redresare şi dezvoltare. Nici n-aş exagera spunând că nu avem guvern, întrucât există o administraţie care lucrează, deşi guvernul nu are puteri depline. Consider că se va găsi o soluţie pentru un guvern stabil, cel puţin predictibil”, a declarat Negriţoiu, citat de Mediafax.

„Personal, cred că oricare guvern va veni, acesta va aduce îmbunătăţiri şi corecţii dezechilibrelor macroeconomice, precum şi ameliorări ale mediului de afaceri, şi va reuşi să câştige credibilitate în exterior. Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă guvernul care vine: să câştige credibilitate în rândul mediului de afaceri şi investitorilor străini. După ce câştigă această credibilitate, atunci poate să-şi finanţeze deficitul bugetar şi poate să dea o perspectivă de siguranţă a afacerilor”, a mai spus Negriţoiu.

Afirmaţiile lui Negriţoiu vin în contextul în care virarea tranşei a treia din acordul stand-by cu FMI a fost amânată din cauză că România n-a putut adopta la timp legea bugetului pe 2010, în lipsa unui guvern cu drepturi depline. În decembrie, FMI, alături de Banca Mondială şi Comisia Europeană ar fi trebuit să vireze României circa 3 miliarde de euro din acordul stand-by de 20 de miliarde de euro.

Criza politică a pus pauză acordului cu FMI

Traian Băsescu a obţinut la scrutinul de pe 6 decembrie 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană 49,66%, potrivit rezultatelor finale, dar încă nevalidate. Totuşi, Curtea Constituţională a decis, vineri, renumărarea voturilor nule de către Biroul Electoral Central (BEC) pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată. Luni, Curtea ar trebui să discute contestaţia depusă de PSD la rezultatele anunţate de BEC.