Atacul a fost comis vineri, când s-au împlinit 10 ani de la începutul intervenţiei americane în Afganistan (7 octombrie 2001) şi a vizat mai multe poziţii ale NATO în districtele Gormal, Sarobi et Barmal, a indicat ISAF, citată de AFP.

Cel puţin 25 de insurgenţi au fost ucişi de loviturile aeriene şi în schimburile de focuri, iar un militar ISAF a fost uşor rănit de o explozie cu maşină-capcană produsă la aproximativ 300 de metri de un post de luptă atacat, a precizat un purtător de cuvânt al Forţei NATO, conform aceleiaşi agenţii.

Deocamdată, nu există o confirmare independentă a bilanţului.

Provincia Paktika, ca şi regiunile vecine Khost şi Paktia, sunt bastioane ale reţelei Haqqani, legată de reţele talibane şi considerată de americani ca fiind gruparea de insurgenţi afgani cea mai activă, ea aflându-se în spatele mai multor atacuri recente, între care cel comis împotriva ambasadei americane la Kabul la mijlocul lunii septembrie.

Reţeaua Haqqani a fost fondată de Jalaluddin Haqqani, fost mujahedin erou al rezistenţei antisovietice din anii 1980, aliat după aceea al talibanilor. Membru al Consiliului suprem al talibanilor condus de mollahul Mohammad Omar, el a predat comandamentul operaţional al reţelei fiului său Sirajuddin.
Sursa: Agerpres