Bulgaria vrea să intre în zona euro cu câteva luni mai devreme. Motivul pentru încercarea de accelerare a procesului de aderare: împrumuturile acordate doar statelor membre ale Eurogrupului pentru depăşirea crizei economice cauzate de coronavirus.

Premierul Boiko Borisov vrea ca ţara sa să-şi depună candidatura la sfârşitul lunii aprilie. Termenul iniţial era luna iulie. “Cei care sunt în zona euro vor avea miliarde la dispoziţie”, a spus prim-ministrul într-o conferinţă de presă în acest weekend.

Aderarea la Mecanismul ERM II, de acces la integrarea în zona euro, este “singura cale de urmat pentru ca ţara noastră să iasă din criză”, a mai precizat premierul Borisov.

“Continuăm să urmăm planul adoptat şi am primit până acum asigurări de la partenerii noştri”, a precizat şi ministrul Finanţelor din Bulgaria, Vladislav Goranov, scrie news.ro.

Mecanismul European de Stabilitate pune la bătaie împrumuturi de 240 miliarde de euro

ERM II este un sistem de paritate fixă în care un stat este necesar să rămână cel puţin doi ani înainte să adopte moneda unică. Integrarea în acest mecanism va permite Bulgariei, în opinia lui Borisov, să să primească împrumuturile europene.

Mecanismul European de Stabilitate (MES) a fost înfiinţat în anul 2012, în timpul crizei datoriilor din zona euro. El are ca scop ajutorarea statelor care au dificultăţi de finanţare pe pieţe. Pandemia de coronavirus a făcut ca MES să pună la dispoziţia ţărilor din zona euro, în curând, împrumuturi de 240 miliarde de euro, pentru a putea combate eficient recesiunea economică.