Partidul Republican al Poporului (CHP), principalul partid de Opoziţie din Turcia, s-a declarat duminică noaptea învingător în alegerile locale din Ankara! Aceasta pare să fie prima victorie din capitală asupra formaţiunii politice a preşedintelui Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

Mai mult, conducerea partidului de opoziţie a contestat că AKP ar fi câştigat la limită în Istanbul, informează Reuters, citat de Agerpres.

Lia Olguţa Vasilescu şi Claudiu Manda, desfiinţaţi în ziua nunţii: Superbul cuplu, pe care l-as numi, alba-negrul 

Tensiuni în Turcia, în urma alegerilor

Kemal Kilicdaroglu, liderul CHP,  consideră că formaţiunea sa politică s-a impus în cele două mari oraşe ale Turciei, Ankara şi Istanbul, şi că a obţinut voturi importante la Izmir, pe coasta Mării Egee.

Potrivit ultimelor informaţii, la Ankara, după numărarea a peste 92% din voturi, candidatul la funcţia de primar al CHP Mansur Yavas a obţinut 50.6%, devansând cu 3.4% contracandidatul AKP.

Caz inedit la Istanbul

„La Istanbul, posturile de televiziune au transmis că după numărarea a 98.8% din voturi, se înregistra un scor extrem de strâns între candidatul AKP, fostul premier Binali Yildirim, care a obţinut 4.111.219 de voturi şi rivalul său, Ekrem Imamoglu, pentru care au votat 4.106.776 de alegători. Yildirim şi-a declarat victoria, dar a fost contestat de Imamoglu, care a afirmat că mai sunt încă voturi de numărat. Canalele de televiziune nu au mai actualizat informaţiile privind rezultatul numărării voturilor după declaraţia candidatului AKP. Potrivit informaţiilor furnizate de agenţia de stat Anadolu, citate de AFP, Yildirim conducea la Istanbul cu 48.71% faţă de 48.65% , cât a obţinut Imamoglu, după numărarea a 98% din voturi”, mai arată sursa citată.

1 APRILIE 2019. Luni este Ziua Păcălelilor! Ce păţeşti dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească

Erdogan anunţă înfrângerea

Preşedintele Erdogan a declarat, duminică seara, la Istanbul, că APK controlează 16 din 30 de municipii, după ce în trecut deţinea 18. Şeful statului nu a numit însă cele două municipii asupra cărora formaţiunea sa a pierdut controlul duminică, în urma alegerilor.Acesta mai crede că AKP a pierdut în alegerile municipale din Istanbul, însă a adăugat că rămâne „partidul numărul unu” din Turcia.

„Trebuie să acceptăm că am câştigat şi am pierdut unele oraşe; aceasta este un lucru necesar în democraţii”, a declarat Erdogan.