Drumul de Centură – investiție majoră pentru fluidizarea traficului

Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură, în valoare de aproximativ 28,5 milioane de euro, aflat în implementare la Galați, vizează modernizarea și extinderea Drumului de Centură, o șosea care va fi transformată radical, pentru a face față fluxului mare de mașini. În plus, șoseaua va avea un pod spectaculos de 600 metri lungime, dar și piste destinate bicicliștilor, ca răspuns la nevoile traficului actual, grație acestui proiect de anvergură derulat de Primărie în parteneriat cu Consiliul Județean. În plus, municipalitatea a obținut bani europeni pentru modernizarea principalelor artere de circulație ale orașului – Siderurgiștilor, 1 Decembrie 1918, Traian Vuia, Bld. Milcov, Henri Coandă și Bld. George Coșbuc. Este vorba despre străzi asupra cărora nu s-a intervenit de ani de zile și în care se vor investi acum aproape 45 milioane de euro, bani europeni.

Spitalul pentru Copii din Galați – devine singura unitate medicală din regiune care va oferi servicii de diagnosticare și tratament în oncologia pediatrică

Aproximativ 38.000 de mici pacienți vor primi servicii medicale de top grație investițiilor ce urmează a fi făcute de administrația locală. Primăria Galați are proiecte importante cu fonduri europene în domeniul sănătății, două dintre acestea, de circa 5,5 milioane de euro, având ca obiectiv modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” Galați, singurul spital cu specific pediatric din regiune. Astfel, un proiect vizează reabilitare, modernizarea, extindere și dotarea compartimentului de primiri urgențe, iar cel de-al doilea proiect presupune modernizarea, extinderea și dotarea ambulatoriului. Spitalul va deveni singura unitate medicală din regiune care va putea oferi servicii de diagnosticare și tratament în oncologia pediatrică, în condițiile în care adresabilitatea, privind această afecțiune, este în medie de 300 de copii pe an.

În domeniul sănătății, municipalitatea a depus proiecte și pentru modernizarea Spitalului Clinic de Obstetrică – Ginecologie ”Buna Vestire” în valoare de aproximativ 3,4 milioane de euro, după ce Primăria a reușit să cumpere terenul și imobilul unității medicale. În plus, pentru Spitalul de Psihiatrie ”Elisabeta Doamna”, Primăria a depus un proiect de aproximativ 3 milioane de euro care vizează reabilitarea, extinderea și dotarea ambulatoriului. 

Aproximativ 21 de milioane de euro pentru modernizarea școlilor

 

Municipalitatea gălățeană a depus proiecte pentru modernizarea, reabilitarea și anveloparea a 14 unități de învățământ din oraș. Unele dintre acestea au fost deja semnate și urmează să înceapă lucrările, alte lucrări s-au finalizat deja, iar o parte dintre proiectele depuse sunt în diverse stadii de evaluare. De asemenea, Primăria a depus un proiect important pentru construirea unei noi grădinițe, care va avea 8 săli de grupă, a cărui valoare este de peste 1,5 milioane de euro. 

Preocuparea administrației locale pentru condițiile în care învață elevii orașului nu se opresc numai la fonduri europene, edilul reușind să atragă fonduri guvernamentale pentru ridicarea primei școli din  Galați în ultimii 20 de ani.

 

Performanți și în eficiență energetică

 

Primăria Galați se numără printre administrațiile cu cele mai multe proiecte depuse pentru creșterea performanței energetice a 21 de blocuri, lucrările la două dintre acestea fiind deja finalizate. Valoarea totală a acestor proiecte este de circa 5 milioane de euro.

Înnoirea parcului auto pentru transport public și cel mai performant sistem e-ticketing

 

Tot cu ajutorul fondurilor europene se modernizează și flota destinată transportului public în comun. Deja au fost achiziționate 17 troleibuze noi, în valoare de aproape 7 milioane de euro, iar acum este în implementare unul dintre cele mai moderne și eficiente sisteme de e-ticketing din țară, în valoare aproximativ 5,5 milioane de euro. În domeniul transportului, Primăria Galați dorește să achiziționeze, 18 tramvaie noi, de aproximativ 28 de milioane de euro, tot cu fonduri europene.  

 

Galați – Smart city 

 

Orașul de la Dunăre face deja și pași importanți în direcția Smart City. Grație unui alt proiect cu fonduri europene, de aproximativ 1 milion de euro, aflat în implementare, municipalitatea va avea un sistem informatic integrat de management al documentelor, mulțumită căruia cetățenii nu vor mai trebui să facă drumuri la sediul Primărie pentru orice document. 

Totodată, Primăria a reușit să atragă fonduri europene de 15.000 de euro în vederea instalării de rețele Wi-Fi, în mai multe spații publice din oraș, cu acces gratuit.

 

Situl arheologic Tirighina-Barboși va fi pus pentru prima dată în valoare 

În plus, cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei, situl arheologic Tirighina – Barboși, ultima graniță a Imperiului Roman, va fi pus în valoare de către Primăria Galați. Suma atrasă de orașul dunărean este 3,2 milioane de euro, dorința administrației fiind ca acest sit de importanță națională să fie pus pe harta turistică și culturală.

Cu alte cuvinte, administrația gălățeană are la ora actuală proiecte, contractate și în stadii avansate de evaluare, de aproximativ 300 de milioane de euro. 

Primăria Galați are 80% dintre achiziții finalizate, astfel încât imediat cum vin banii europeni pentru proiectele noi, foarte repede se poate emite și ordinul execuție a lucrărilor.