În România, rata șomajului este la aproape jumătate din media UE. În luna februarie, acest indicator a ajuns la 4,6%, potrivit Institutului Național de Statistică. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna februarie a anului 2018 a fost de 419.000 de persoane, în scădere față de luna precedentă (424.000 de șomeri), dar și față de aceeaşi lună a anului anterior (472.000 de șomeri).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,8 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 4,9% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,1% în cazul celor de sex feminin). Anul trecut, pe piața muncii au fost în medie 60.000 de locuri de muncă vacante.

 

În cifre, țara noastră este atipică față de alte state membre UE. Tot în februarie 2018, 3,58 milioane de tineri (sub 25 de ani) din țările Uniunii Europene erau fără loc de muncă, potrivit Eurostat. Dintre aceștia, 2,5 milioane de tineri erau din țările care au adoptat moneda europeană. Situația este alarmantă în țări precum Spania, unde rata șomajului în rândul tinerilor a ajuns la 35,5%, Italia, unde același indicator depășește 32%, sau Grecia (45%).

Spania și Italia, campioane la lipsa locurilor de muncă

Pornind de la peste 23% în 2015, rata șomajului în Spania, deși în continuă scădere, rămâne la cote alarmante. Numărul şomerilor din Spania a scăzut în februarie cu 6.280 persoane, comparativ cu luna precedentă, la 3,47 milioane de persoane. Pe sectoare, numărul celor fără un loc de muncă a scăzut în servicii (15.133 persoane), în industrie (4.010) şi construcţii (3.800) şi a crescut în agricultură (10.846). Cu toate acestea, găsirea unui loc de muncă este în continuare o provocare în această țară.

Datele oficiale arată că aproape un milion de români lucrează în Spania în mod legal. Aici, statul oferă patru tipuri de ajutor de șomaj: indemnizație pentru cotizare insuficientă, indemnizație pentru sprijin familial, indemnizație pentru cei peste 45 de ani și respectiv pentru cei peste 55 de ani. Perioada în care se acordă indemnizaţie de şomaj diferă în funcţie de perioada de timp în care s-a cotizat. Astfel, minimul este de 4 luni iar maximul perioadei în care puteți beneficia de indemnizație de șomaj este de 2 ani (pentru cel puţin 6 ani cotizaţi). Suma este de circa 426 de euro iar șomerii primesc și consultanță pentru găsirea unui loc de muncă.

În Italia, cea de-a treia economie a UE, situația este similară cu cea din Spania. Rata șomajului a scăzut la 10,9% în februarie 2018, de la 11% în luna anterioară. Cu toate acestea, analiştii au avertizat cu privire la expirarea beneficiilor fiscale adoptate în 2014 pentru contractele de muncă pe perioadă nedeterminată, susţinând că această situaţie ar putea conduce la un val de concedieri.

Cei care și-au pierdut locul de muncă subordonat primesc NASpI, adică Noua Indemnizație de Asigurare Socială pentru Angajare introdusă în 2015, care înlocuiește vechea indemnizație de șomaj ordinar și ASpI, Asigurarea Socială pentru Angajare.

Valoarea indemnizației NASpI, adică suma care se încasează pentru șomaj, este echivalentul a 75% din salariul mediu lunar impozabil în scop de asigurare socială din ultimii 4 ani, în cazul în care acesta este egal sau inferior pragului stabilit de lege, reevaluat anual. Pentru 2018 rămâne neschimbată valoarea fixată în 2015, adică 1.195 de euro.