Recent, primul-ministru spunea ca „legislatia actuala nu aduce valuta i tara si creeaza termene arbitrare care, de fapt, ar trebui sa se regaseasca i contractele comerciale”. Afirmatia lui Mugur Isarescu este putin deplasata, avind i vedere ca, i ultimul an, a condus un guvern care nu a facut altceva decit sa zapaceasca si mai mult legislatia existenta. Acum, Guvernul doreste sa faca o ampla revizuire a facilitatilor acordate investitorilor, cu scopul de a reintroduce anumite stimulente.
insasi aceasta afirmatie ridica unele semne de itrebare. in primul rind, acelasi guvern a abrogat toate facilitatile la sfirsitul anului trecut. Fara a tine seama de cei care demarasera deja investitii, bazindu-se pe anumite reduceri si scutiri de taxe, Executivul a decis ca bugetul nu poate suporta astfel de favoruri. in primavara acestui an, Guvernul se razgindeste si acorda, totusi, reduceri de impozit pe profit pentru exportatori.
Cind compania Continental a obtinut facilitati fiscale, scandalul care a izbucnit l-a facut pe premierul Isarescu sa declare ca se gindeste la un sistem prin care toti investitorii sa primeasca facilitati. Sistem care n-a aparut niciodata.
Acest hocus-pocus a pus, pe buna dreptate, Rominiei eticheta de tara cu mediu instabil si impredictibil. Urmarile sunt cunoscute. Am atras, itr-un an, investitii cit tarile vecine itr-o luna. De aici si igrijorarea Uniunii Europene privind mediul de afaceri din Rominia si avertizarea ca trebuie sa luam rapid o decizie.
Acum, pentru ca bugetul de stat a obtinut venituri cu 6.000 miliarde lei mai mari decit cele prognozate, premierul s-a apucat sa faca promisiuni tuturor. Promisiuni care oricum nu se vor concretiza i acest an. Dimpotriva, cad i responsabilitatea viitorului guvern. Isarescu uita ca, dincolo de facilitati, toti investitorii au cerut un mediu predictibil, un mediu i care sa poata face planuri pe doi, trei sau cinci ani. De aici si neicrederea i actualele declaratii si reactiile mai degraba negative.
Sa fie comportamentul premierului rezultatul campaniei electorale, asa cum a fost el catalogat? Pentru un jucator de mare finete, asa cum este Isarescu, acest comportament aduce cu cel al unui candidat de cartier.