"Nu văd deocamdată o asemenea schimbare (în politica monetară – n.r.). Cred că semnificaţia alegerilor din SUA este mai degrabă legată de încheierea unei forme de globalizare aşa cum am înţeles-o noi în ultimii 20 – 25 de ani, cel puţin din partea a două ţări, Marea Britanie şi SUA. Pe partea de politică monetară, din acest motiv, nu văd ce impact vor avea alegerile", a explicat joi, Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei. 

Totuşi, în situaţia în care, în SUA se va opta pentru o "stimulare ceva mai rapidă (în sensul majorării dobânzilor -n.r.), cu toate că Fed a anunţat că se uită cu foarte mare atenţie la cifrele de şomaj şi la creşterea economică", acest fapt ar putea avea un impact şi asupra Europei pentru că se schimbă raportul de dobândă pe principalele pieţe internaţionale, a subliniat guvernatorul BNR. 

În aceste condiţii, Mugur Isărescu consideră că România se află "într-o situaţie de mare complexitate, noi ca ţară dar şi Europa, dominată de mari incertitudini". 

"În acest context, poziţia BNR este să urmărim cu atenţie, să monitorizăm ce se întâmplă în principal în zona noastră, în Europa şi pe pieţele internaţionale şi să acţionăm pe cale de consecinţă, păstrând pe de o parte o vigilenţă sporită (atunci când ai multe titluri de stat în mâinile nerezidenţilor lucrurile se pot întâmpla în perioade foarte scurte de timp) şi păstrând deschise toate opţiunile de politică monetară. Nu excludem în clipa asta niciun instrument care să fie folosit la timpul potrivit şi în dozajul potrivit", a mai spus guvernatorul BNR. 

Miliardarul Donald Trump, candidat republican la scrutinul prezidenţial desfăşurat marţi în SUA, a răsturnat pronosticurile reuşind să o învingă pe candidata democrată Hillary Clinton, favorită potrivit majorităţii sondajelor de opinie. 

Ajungerea lui Donald Trump la Casa Albă reprezintă o rotaţie de 180 de grade în politica economică a Statelor Unite ale Americii, candidatul republican câştigând clasa de mijloc americană – dând mereu ca exemplu profunda criză din oraşul Detroit – cu promisiuni populiste legate de o revitalizare a pieţei muncii, reducerea datoriilor şi revenirea la un protecţionism puternic, relatează cotidianul spaniol ABC.

Astfel, în pofida unei creşteri a numărului locurilor de muncă cu 4,9% realizată de Barack Obama, Trump a sedus milioane de americani prin intermediului "buzunarului". Ieşirea din criză şi recuperarea economică "nu au prins la fel de bine" la cetăţenii ţării. În campania electorală el a dat asigurări că, dacă va fi ales, va implementa "cea mai mare revoluţie fiscală" de la Ronald Regan. Astfel, impozitele ar putea fi reduse la trei categorii, de la şapte în prezent (12%, 25% şi 33%) şi va fi eliminat cel pentru succesiuni. 

Triumful lui Trump ar putea, de asemenea, să pună capăt negocierilor Tratatului de Liber Schimb cu Europa. Magnatul are intenţia de a renegocia şi anula o serie de parteneriate comerciale, dacă va considera că nu se pliază intereselor americanilor. Astfel, sunt în pericol acordul NAFTA între SUA, Canada şi Mexic, şi Acordul TransPacific, care în prezent mai are de primit aprobarea Congresului. 

AGERPRES