Recent înființatul Consiliu Consultativ, așa-numitul „sfat al înțelepților“ lucrează deja din plin. După cum ne-a explicat secretarul executiv al CCMA, Ionel Blănculescu, cei 26 de membri au fost deja împărțiți în trei grupuri de lucru, în funcție de abilitățile fiecăruia. Cele trei grupuri trebuie să lucreze pentru atingerea celor patru obiective stabilite de premier pentru termenul de opt luni de zile, cât durează mandatul CCMA, similar cu cel al premierului Mihai Răzvan Ungureanu.  

„Cele trei grupuri au legătură între  ele, tot ce fac membrii unui grup este știut de celelalte grupuri în așa fel încât dacă cineva are o părere o poate exprima. Lucrăm pe o rețea securizată de intranet, pe baza de templates“, explică Blănculescu. Singura persoană externă care are acces la această rețea securizată este primul-ministru, care poate să-și extragă direct din ideile celor 26 de membri anumite lucruri, înainte ca acestea să ia forma palpabilă a unei măsuri concrete.

Sfatul celor 26 de înțelepți de pe lângă primul-ministru lucrează tot timpul, discută și au și coordonatori de grup. Întâlnirile acestora au loc în fiecare zi de marți, la ora 17:00, dată până la care tot ce au făcut cele trei grupuri de lucru trebuie să se concretizeze în propuneri, urmând ca la „ceaiul de la ora cinci“ consiliul să decidă ce măsuri vor fi propuse primului-ministru. Propunerile trebuie să livrabile, dar mai ales implementabile, „deoarece toate consiliile create până acum au suferit  de un singur element: nu au putut să implementeze măsurile propuse“, spune Blănculescu. De fapt, așa cum a subliniat și premierul, acesta va fi rolul secretarului executiv, să transforme propunerile colectate de membrii CCMA în măsuri implementabile.
 
Acest consiliu a fost creat numai pentru premier, nu pentru guvern. CCMA trimite sugestiile către acesta, premierul fiind singurul care decide dacă aplică sau nu aceste măsuri. De asemenea, CCMA studiază și impactul favorabil sau nefavorabil pe care unele măsuri îl pot avea în economie. „Asta, tocmai pentru a nu se persista în aplicarea unor măsuri greșite, de genul celei cu majorarea TVA, care a avut un impact total negativ asupra  economiei“, subliniază Blănculescu, arătând totodată că o corecție în acest caz necesită timp.

Premierul este singura persoană abilitată să comunice propunerile  Consiliului. De la noi nu pleacă opinii.
Ionel Blănculescu, secretar executiv, CCMA