Reţeaua de magazine Mr. Bricolage, controlată de omul de afaceri Cezar Rapotan, a închis magazinul din cartierul Pantelimon din Bucureşti, din cauza eşecului în renegocierea chiriei, a declarat pentru capital.ro directorul general al reţelei de bricolaj, Tudor Profir.

„Motivul închiderii este o eşuare în negocierea pe mai departe a chiriei. Contractul a fost încheiat în luna noiembrie a anului trecut, dar nivelul chiriilor s-a dus mult în jos de atunci. Noi cerem o chirie care este acum, pe piaţă, iar proprietarii trebuie  să accepte şi ei acest nivel”, a spus Profir.

Magazinul, cu o suprafaţă de vânzare de 1.500 de metri pătraţi dispusă pe două nivele, se află la intersecţia Şoselei Pantelimon cu Bulevardul Chişinău şi a fost inaugurat de către Mr. Bricolage în luna mai a acestui an.

Profir a mai spus că nivelul vânzărilor nu a a fost printre motivele închiderii magazinului. „Vânzările au fost în concordanţă cu ceea ce ne aşteptam. Ele au scăzut în cursul acestui an, dar nu mai mult decât celelalte magazine ale noastre”, a precizat Profir.

Proprietarul cere 414.000 de euro/an

Spaţiul în care a funcţionat magazinul Mr. Bricolage de la intersecţia Şoselei Pantelimon cu Bulevardul Chişinău este deţinut firma Romconsulting International, unul dintre cei mai mari proprietari de spaţii comerciale stradale din Bucureşti.

Potrivit site-ului Romconsulting, firma cere o chirie de 29.000 de euro + TVA pe lună, astfel că valoarea anuală a chiriei care include şi TVA-ul este de 414.000 euro pe an.

Mr. Bricolage continuă extinderea în 2010

Mr. Bricolage va continua însă extinderea reţelei în 2010, primul magazin urmând să fie inaugurat în primăvară, la Iaşi. Unitatea va fi situată într-un centru comercial din cartierul Nicolina, care mai include un hipermarket Kaufland, şi va necesita o investiţie de 7 milioane de euro.

„Avem mai multe deschideri ca număr, dar nu vă pot spune decât de cea de la Iaşi, din luna martie, unde vom avea cel mai mare magazin al nostrum şi unul dintre cele mai mari de pe piaţă, cu o suprafaţă de vânzare de 12.000 de metri pătraţi”, a afirmat directorul general Mr. Bricolage.

Reţeaua franceză Mr Bricolage a deschis primul magazin din România în toamna anului 2006, la Bucureşti, în cartierul Vitan. A doua unitate comercială a fost inaugurată în primăvara anului trecut, la Piteşti.

Retailerul este prezent pe piaţa locală în sistem de franciză, prin intemediul firmei Brico Expert. Principalul acţionar al companiei, cu 76,8% din titluri, este omul de afaceri Cezar Rapotan, care deţine şi distribuitorul de materiale de construcţii Arabesque. Grupul francez deţine aproape 20% din acţiunile Brico Expert.

Brico Expert a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 77 milioane de lei (20,5 milioane de euro), în creştere cu 50% faţă de anul precedent, precum şi pierderi de 14,3 milioane de lei (3,9 milioane de euro), potrivit datelor companiei transmise Ministerului Finanţelor.