Astfel, prețul unui litru de EFIX 95 a ajuns la 5,55 de lei, de la 5,56 de lei, în timp ce ALTO 101 a ajuns la 6,2 lei, de la 6,21 de lei.

EFIX diesel s-a ieftinit tot cu un ban, de la 5,59 de lei, în timp ce Diesel ALTO 55 s-a ieftinit cu doi bani, de la 5,91 de lei.
 
Unde vor ajunge preţurile la finele anului?

În situaţia în care se va urma acest trend nu este exclus ca la finele acestui an sau cel târziu până la jumătatea lunii ianuarie 2012 toate sortimentele de carburanţi să depăşească pragul psihologic de 6 lei/litru. Asta înseamnă că se poate adeveri estimarea făcută de preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache, care, la începutul acestei luni, a declarat la Europa FM că în 2011 preţurile vor depăşi 6 lei, iar anul viitor nu este exclus ca benzina şi motorină să ajungă chiar şi la 7 lei/litru.

Menţionăm însă faptul că preţurile sunt stabilite de reprezentanţii companiilor petroliere în funcţie de mai mulţi factori, cel mai important fiind cotaţia ţiţeiului.

Totuşi, aproximativ jumătate din preţul benzinei sau motorinei reprezintă taxe, care ajung la bugetul de stat, conform explicaţilor reprezentanţilor Rompetrol.

Chiar dacă, cel puţin până acum, nu s-a demonstrat sau nu s-a putut demonstra, în piaţă există suspiciuni legate de modul în care cele mai mari companii de pe piaţă aplică scumpiri identice sau foarte apropiate şi la interval foarte scurt una de cealaltă.

Este adevărat că instituţiile statului au demarat investigaţii privind creşterea preţului la carburanţi, iar în primăvara acestui an s-a luat in discuţie chiar şi posibilitatea îngheţării preţului, însă până în prezent nu a fost luată nicio decizie. Mai mult, Consiliul Concurenţei, instituţie care a deschis o investigaţie pe piaţa carburanţilor în urmă cu 5 ani, dar care a fost intensificată în ultimii doi ani, a finalizat ancheta, însă concluziile ar putea fi făcute publice abia spre finele acestui an sau la începutul anului viitor, conform declaraţiilor făcute de şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Cu toate acestea, România se află printre ţările europene cu cele mai mici preţuri ale carburanţilor, conform datelor Eurostat.