Primul factor care sporeşte neputinţa sistemului sanitar american de a oferi îngrijire pentru cetăţeni este faptul că o mare parte dintre aceştia nu sunt asiguraţi medical şi drept urmare, au un acces limitat la îngrijiri medicale de bază şi prevenţie.
Apoi, după cum se vede şi în infograficul Business Insider, de vină este şi stilul nesănătos al cetăţenilor americani, care au o prevalenţă record de bolnavi de obezitate şi pun astfel o presiune imensă pe serviciile de sănătate disponibile. Dintre toate ţările cu alocări similare de buget pentru sănătate, în SUA se consumă cele mai multe calorii per persoană, sunt cei mai mulţi consumatori de droguri, nu îşi pun centura de siguranţă şi mai ales, în cele mai multe conflicte sunt folosite arme de foc, din cauza unui regim liberal de deţinere de arme şi muniţii. Mai mult, americanii se deplasează aproape excusivcu automobilul, ceea ce limitează mişcarea fzică atât de necesară unei vieţi sănătoase.
În ceea ce priveşte condiţiile economico-sociale, se observă o sărăcie accentuată în rândul copiilor, o educaţie precară la nivelul tinerilor şi inegalitatea veniturilor în funcţie de zone.