Birourile permanente reunite ale Senatului şi Deputaţilor au decis miercuri ca moţiunea să fie prezentată luni, după care conducerea Parlamentului se va reuni pentru a stabili data la care va fi dezbătută şi votată.

Potrivit unor surse din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, moţiunea ar putea fi votată a doua zi după ce va fi adoptat proiectul bugetului de stat pe acest an, adică miercurea sau joia viitoare.

Parlamentarii PNL şi USR au depus miercuri moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România".

Camera Deputaţilor şi Senatul pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, potrivit articolului 113 din Constituţie.

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. (art. 92 din Regulamentul Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului).

"Aceasta este moţiunea de cenzură pe care PNL, împreună cu USR, o depun astăzi. Este numită 'Guvernul Grindeanu- Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România'. Este primul demers politic important pe care Opoziţia îl face astăzi în România într-un moment de cumpănă, într-un moment în care prin ordonanţe de urgenţă, prin decizii ale Guvernului, se încearcă legalizarea furtului în România. Noi sperăm ca toţi cetăţenii de bună credinţă să susţină acest demers în spaţiul public, de asemenea, ne dorim ca toţi parlamentarii care cred în supremaţia legii, care au bună credinţă şi respectă cetăţeanul, să voteze această moţiune de cenzură. Aceasta este soluţia legală, instituţională, pentru demisia Guvernului şi de asemenea soluţia pentru a putea ajunge la alegeri anticipate", a spus preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.