Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a declarat duminică în emisiunea ”Subiectiv” că social democrații vor depune o moțiune de cenzură împotriva actualului Guvern. Potrivit acestuia, Orban este singurul premier din istorie care a declanșat un conflinct constituțional.

„În sesiunea următoare parlamentară PSD va depune o moțiune de cenzură. Categoric. Vom vedea termenele. Constituția îți oferă posibilitatea de a veni cu asumarea răspunderii pe anumite legi. Dar acei oameni s-au gândit la reforme, reforme în educație, în sănătate. Guvernul a adus această pârgie până la urmă constituțională în derizoriu. Domnul Orban va rămâne singurul premier care a încălcat și a declanșat un conflict constituțional”, a declarat Marcel Ciolacu.

CCR va da dreptate PSD-ului?

În plus, Ciolacu a susținut că în cazul în care CCR consideră că din cauza Guvernului s-a generat un conflict, atunci Orban ar trebui să își dea demisia. Președintele interimar PSD a mai spus și că este sigur că CCR le va da dreptate.

„În cazul în care CCR stabilește că s-a generat un conflict juridicat, orice Guvern sau prim-ministru de bun-simț trebuie să își dea demisia, fără doar și poate. În momentul în care forțezi așa de mult legea și vii cu o asumare pe buget, eu sper că CCR ne va da nouă dreptate. Atunci categoric Guvernul va trebui să își dea demisia”, a mai precizat președintele interimar PSD Marcel Ciolacu.

Alegerile anticipate, total nedemocratice

Pe de altă parte, Ciolacu a precizat și că a văzut o mulțime de ilegalități săvârșite de actualul Guvern. În opinia acestuia, alegerile anticipate in România sunt total nedemocratice. Președintele PSD consideră că pentru a avea alegeri anticipate trebuie instituită o criză politică.

„În cele 60 de zile, în afară de faptul că au dat o groază de asumări, nu știu dacă s-a dat ordonanță cu reorganizarea ministerelor. Am văzut o groază de ilegalități, o lipsă totală de imaginație și niște abordări într-o logică total electorală, nu într-o logică normală de guvernare. Continuă să creadă că vor putea face alegeri anticipate în România, total nedemocratic, sau să modifice niște legi prin impunere, lucru total neadecvat.

Din punctul meu de vedere, nu vor fi alegeri anticipate. Ca să faci alegeri anticipate trebuie să obții o criză politică. Trebuie să nu ai majoritatea de a crea un guvern, a declarat Ciolacu, duminică seara, la Antena 3.