Prezentarea are loc la reședința Boiana din Sofia, iar vorbitor principal este prof. Alexander Marinov, care conduce elaborarea proiectului. Radev a explicat de ce a recurs la elaborarea acestui document și ce anume vizează el.

„Avem în fața noastră exemplul guvernării autoritare din ultimul deceniu, al înlocuirii ideilor de propagandă, al realității crude a PR-ului, a legalității și moralității publice prin loialitatea față de lider și de partidul-stat. Al legalității înțelegerilor de culise.

Acest sistem vicios a adus țara în criza profundă de astăzi și pot spune că a întors ceasul istoric al Bulgariei la începutul tranziției, când, vă amintiți, mulți dintre noi am învățat să vorbim liber și să organizăm alegeri corecte”, a spus șeful statului.

„De aceea, salut decizia Consiliului Strategic de a nu ceda tentației de a prezenta rețete gata de urmat în viitor, să se bazeze pe o abordare total diferită – pe deschidere, abordare sistematică și consecvență”, a mai explicat Rumen Radev.

„Bulgarii resping în masă propaganda și au dreptul să cunoască starea reală a țării și să caute o alternativă la impasul din prezent”, a spus șeful statului.

„Pentru mine este o plăcere să deschid prezentarea primei părți a Documentului Strategic Național, elaborat de Consiliul Strategic al șefului statului sub conducerea prof. Alexander Marinov. Prin anunțarea acestui Consiliu, eu am subliniat că el este chemat să elaboreze și să prezinte alternative la blocajul instituțional și la stagnarea care a cuprins Bulgaria”, a reamintit Radev.

Un moment istoric pentru Bulgaria

Președintele a menționat că rezultatele activităților Consiliului coincid cu un moment istoric pentru Bulgaria, când „bulgarii au ieșit din apatia și hipnoza propagandei, când deschis și fără teamă spun adevărul despre statul acaparat, despre minciunile și aroganța și jefuirea de către guvern. Când își demonstrează hotărârea de a recâștiga țara din mâinile mafiei”.

„Bulgarii și-au declarat unitar dorința de a trăi într-o țară europeană normală, democratică. Apelurile pentru demisii și alegeri corecte, prin votul de la distanță, care rezonează nu numai în Bulgaria, ci și în străinătate, sunt o realitate”, a mai spus el.

Radev a adăugat că documentul strategic va fi prezentat în trei etape – prima – analiza situației din țară, a doua – identificarea cauzelor acestei situații și a treia – formularea de propuneri strategice și condiții pentru realizarea acestora.

„Obiectivul este ca la fiecare etapă să participe cât mai mulți bulgari, atât din interiorul țării, cât și din străinătate. Să avem inițiativă civică, control și responsabilitate, pentru că moștenirea autocrației catastrofale este extrem de grea și o putem depăși cu o voință unită și o poziție civică unitară”, a subliniat Rumen Radev.

„De ce este necesar să avem o imagine clară a acestei stări de fapt? Pentru că este o condiție prealabilă să înțelegem motivele pentru care am ajuns aici și abia apoi să edificăm o strategie realistă și planuri de viitor”, a continuat președintele.

În opinia lui Radev, premierul Borisov „nu a îndrăznit niciodată să iasă din lumea iluzorie pe care a creat-o, iar miercuri a declarat din nou că Bulgaria se află în fruntea statelor europene cu cea mai rapidă dezvoltare, conform statisticii”. Această statistică dezminte însă propaganda, a concluzionat președintele Bulgariei.