Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a promis un „răspuns dur” la incursiunile transfrontaliere dinspre Ucraina. Comentariile sale au fost făcute după ce Moscova a declarat că a înfrânt un atac în regiunea Belgorod. Cu toate acestea, guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a declarat că a existat un „număr mare” de atacuri cu drone în timpul nopții.

Rusia promite un răspuns prompt și extrem de dur

De cealaltă parte, Ucraina neagă implicarea în acest raid, în vreme ce două grupuri paramilitare rusești care se opun președintelui rus Vladimir Putin susțin că se află în spatele acestuia.

Atacatorii au intrat luni pe teritoriul rusesc dinspre Ucraina.

Raportând oficialilor ministerului apărării despre incursiune, Șoigu a declarat că „peste 70 de naționaliști ucraineni” au fost uciși, iar restul au fost împinși înapoi în Ucraina.

„Vom continua să răspundem prompt și extrem de dur la astfel de acțiuni ale militanților ucraineni”, a spus el, potrivit BBC.

Cele două grupuri paramilitare rusești, Corpul Voluntarilor Ruși (RDK) și Legiunea Libertatea Rusiei (LSR) au negat că ar fi suferit pierderi și au declarat că o companie motorizată rusească a fost distrusă.

Afirmațiile privind numărul de victime ale părților aflate în conflict nu au fost verificate în mod independent.

Moscova susține că au fost folosite vehicule militare occidentale

În plus, Rusia afirmă că în incursiune au fost folosite vehicule militare occidentale. În acest sens au fost postate fotografii ale unor vehicule americane distruse aparent la locul luptelor, dar unii experți militari și bloggeri ucraineni au sugerat că acestea ar fi putut fi înscenate.

Statele Unite au declarat că sunt sceptice cu privire la veridicitatea rapoartelor privind utilizarea armelor furnizate de SUA în incursiune și că nu „încurajează sau permit lovituri în interiorul Rusiei”.

Dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vehiculele sunt o dovadă a implicării militare occidentale tot mai mari în Ucraina.

„Nu este un secret pentru noi că tot mai multe echipamente sunt livrate forțelor armate ale Ucrainei. Nu este un secret că aceste echipamente sunt folosite împotriva propriilor noastre forțe armate. Tragem concluziile corespunzătoare”, a declarat el.

Atacurile din regiune par să continue

Guvernatorul regional a declarat că atacurile din timpul nopții cu drone au fost în mare parte rezolvate de apărarea aeriană, dar au fost provocate unele pagube la mașini, case particulare și clădiri administrative în orașul Belgorod și în jurul acestuia, precum și în districtul de frontieră Borisovka.

Nimeni nu a fost rănit în urma atacurilor, a adăugat el.