"Punctele tari ale creditului României sunt reprezentate de nivelul moderat al poverii datoriei publice şi de îmbunătăţirea cadrului instituţional, pe fondul continuării procesului de integrare în UE. Alte puncte tari sunt perspectivele favorabile de creştere pe termen mediu şi competitivitatea economică a ţării", a afirmat Simon Griffin, vicepreşedinte Moody's şi coautor al raportului. 

Principalele provocări la adresa creditului României includ: limitarea creşterii cheltuielilor guvernamentale în 2016, sporirea absorbţiei fondurilor europene şi întărirea guvernanţei companiilor de stat, se arată în raport. 

Pentru următorii doi ani, Moody's se aşteaptă la o creştere medie a economiei României aproape de 3-4% anual. Anul acesta, PIB-ul ar urma să accelereze la 4,8%, în urma stimulentelor fiscale solide, şi apoi să ajungă la un ritm mai sustenabil, de 3,7% în 2017 şi de 3,3% în 2018. 

Consumul privat va rămâne principalul motor de creştere al economiei, deşi într-o măsură mai redusă decât în 2016, ţinând cont de estimările agenţiei privind o majorare a preţului la ţiţei şi revenirea la inflaţie. O continuare a politicii fiscale expansioniste a ţării în 2017, inclusiv eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a accizei suplimentare la combustibil, precum şi planificata reducere a TVA, vor avea ca rezultat o deteriorare a poziţiei fiscale a României, apreciază Moody's. 

Agenţia se aşteaptă ca deficitul fiscal al României să crească la 3% din PIB anul acesta, de la 0,8% din PIB în 2014, şi să depăşească anul viitor 3% din PIB, deoarece măsurile care duc la majorarea deficitului vor compensa creşterea economică solidă. Moody's estimează că deteriorarea semnificativă a poziţiei fiscale a României şi impactul său asupra datoriei ar putea afecta negativ ratingul de credit al ţării. 

Ca rezultat al deficitelor mai ridicate fiscale şi structurale din 2016 şi în ciuda creşterii economice solide, Moody's se aşteaptă ca nivelul datoriei României ca procentaj din PIB să revină la un trend crescător în următorii ani, după ce a scăzut uşor în 2015. 

Moody's va lua în considerare o revizuire în creştere a ratingului României dacă va continua creşterea robustă a economiei, dacă vor exista îmbunătăţiri suplimentare ale cadrului instituţional şi ale eficienţei şi dacă se va înregistra o stabilitate prelungită a nivelului datoriei. 

Dimpotrivă, presiunile privind o retrogradare ar putea apărea în urma sporirii semnificative a creşterii nivelului datoriei guvernamentale şi a cerinţelor de împrumut, a declinului competitivităţii externe a României sau a deteriorării balanţei de plăţi şi a poziţiei internaţionale de investiţii, se arată în raport. 

În decembrie 2015, Moody's a îmbunătăţit perspectiva de rating a României de la stabilă la pozitivă şi a reconfirmat ratingul suveran la Baa3 (grad investiţional). 

AGERPRES