Moody’s nu ia în calcul, deocamdată, o revizuire în creştere a ratingului României, decizie care ar putea fi adoptată în 2011, dacă situaţia finanţelor ţării se va îmbunătăţi semnificativ, potrivit unui analist al agenţiei de evaluare financiară.

„Pentru a lua în calcul o revizuire în creştere (a ratingului, n.r.), trebuie să vedem îmbunătăţiri serioase ale situaţiei fiscale şi cred că ar trebui să privim, ca ţintă, către 2011. Vom menţine ratingul la nivelul actual în viitorul previzibil”, a declarat analistul agenţiei Kenneth Orchard, într-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

Moody’s atribuie României ratingul „Baa3”, ultima treaptă din categoria recomandată pentru investiţii.

Orchard spune că guvernului i-ar putea lipsi angajamentul de a respecta obiectivele fiscale.

„Ceea ce se întâmplă în România corespunde aşteptărilor noastre. Nu sunt foarte optimist că vor reuşi să obţină o consolidare fiscală suficientă pentru a coborî deficitul bugetar la 3% din PIB în 2012”, a spus Orchard.

O creştere economică de 2,3% nu este prea optimistă

El estimează că România va înregistra o creştere economică de 2,3% în 2010, susţinută de avansul exporturilor, după o contracţie de 7% anul trecut. Economia a crescut cu 7,1% în 2008, cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană. Potrivit prognozelor FMI, România va înregistra un avans al PIB de 1,3% în 2010.

„Nu cred că 2,3% este prea optimist, având în vedere evoluţia României din anii de boom economic. Vedem că cererea internă începe să se stabilizeze”, a spus analistul Moody’s.

Agenţia de evaluare Fitch a modificat, marţi, perspectiva calificativului „BB+” al României de la „negativă” la „stabilă” şi a afirmat că ar putea revizui în creştere ratingul suveran al ţării până la finalul anului.

Moody’s evaluează România cu ratingul „Baa3”, cu perspectivă „stabilă”, fiind singura dintre cele trei mari agenţii care a menţinut calificativul ţării în categoria recomandată pentru investiţii.

SURSA:Mediafax