Potrivit Moody's, revizuirea perspectivei a fost cauzată de 'înrăutăţirea semnificativă a finanţării şi lichidităţii băncilor după luna decembrie 2014, în condiţiile în care retragerile din depozite sunt estimate la peste 30 de miliarde de euro, sau 18% din totalul depozitelor, în ultimele cinci luni'. Potrivit Moody's, este puţin probabil ca aceste presiuni să se diminueze în următoarele 12-18 luni 'şi există o probabilitate ridicată privind introducerea de restricţii asupra mişcărilor de capital şi o îngheţare a depozitelor'. 

Moody's se aşteaptă ca economia greacă să înregistreze un avans de doar 0,5% în acest an. Problemele cu care se confruntă economia Greciei, cumulate cu creşterea costurilor de finanţare şi veniturile reduse ale băncilor greceşti le va afecta profitabilitatea. 'Ne aşteptăm ca dependenţa de finanţarea oferită de Banca centrală să rămână ridicată în condiţiile în care încrederea deponenţilor rămâne compromisă de incertitudinea cu privire la programul de asistenţă a Greciei şi îngrijorările privind posibilitatea introducerii de restricţii asupra mişcărilor de capital şi a ieşirii din zona euro', susţine Moody's. 

Grecia poartă negocieri intense cu creditorii internaţionali pentru eliberarea unei noi tranşe din programul de ajutor care este condiţionată însă de adoptarea de reforme economie de autorităţile de la Atena. Comisarul european Pierre Moscovici a declarat miercuri că un acord în următoarele săptămâni este 'posibil' dar trebuie făcute progrese în domeniul reformei pensiilor şi pieţei muncii. 

Cele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din România.

AGERPRES