"Surse din sectorul financiar spaniol sunt convinse că Moody’s va retrograda în mod semnificativ ratingurile multor instituţii. Anunţul ar putea veni în câteva zile, conform surselor de pe piaţă", se arată în publicaţia spaniolă, care adaugă că vor fi afectate 21 de bănci.

Retrogradarea ar fi o nouă lovitură pentru băncile spaniole, care se împrumută cu greu de la alte bănci deoarece multe instituţii de creditare din Spania sunt expuse la sectorul imobiliar şi înregistrează credite neperformante.

În aprilie, băncile spaniole au împrumutat de la BCE suma record de 263,5 miliarde de euro (339 miliarde de dolari).

Luni, Moody’s a coborât, cu una până la patru trepte, ratingurile a 26 de bănci italiene, acţiunea afectând inclusiv primele două mari bănci din peninsulă UniCredit şi Intesa Sanpaolo.

În plus, Moody’s a subliniat că perspectiva asociată este una "negativă", ceea ce înseamnă că noi retrogradări sunt posibile. În total, Moody’s a coborât cu o treaptă ratingurile pentru datoriile şi depozitele a 10 bănci italiene, cu două trepte pentru alte opt bănci, cu trei trepte pentru alte şase bănci şi cu patru trepte pentru două bănci.

Moody’s a explicat că decizia sa reflectă situaţia slabă a economiei italiene. "În prezent, ratingurile băncilor italiene sunt unele din cele mai scăzute din rândul statelor europene avansate, reflectând vulnerabilitatea acestor bănci la contextul economic nefavorabil din Italia şi Europa", a explicat Moody’s într-un comunicat.
Sursa: Agerpres