Moody's a decis să retrogradeze Sony la 'Ba1' de la 'Baa3', ceea ce înseamnă că în prezent agenţia consideră că datoria Sony este sub nivelul recomandat pentru investiţii, o decizie care riscă să majoreze costurile cu împrumuturile ale companiei japoneze.

'Profitabilitatea Sony este posibil să rămână slabă şi volatilă', apreciază Moody's. Agenţia recunoaşte că Sony a făcut progrese cu reducerea costurilor fixe şi consolidarea facilităţilor de producţie, însă cu toate acestea compania se confruntă cu provocări în îmbunătăţirea şi stabilizarea profitabilităţii generale. 'O sursă importantă de îngrijorări o reprezintă provocările din domeniul televizoarelor şi PC-urilor, sectoare care se confruntă cu o competiţie globală intensă, modificarea rapidă a tehnologiei şi îmbătrânirea produselor', avertizează Moody's.

Sony a anunţat că în trimestrul iulie-septembrie 2013 operaţiunile sale din domeniul televizoarelor au înregistrat pierderi operaţionale de 9,3 miliarde de yeni (91 milioane de dolari), în timp ce operaţiunile din domeniul PC-urilor ar urma să înregistreze pierderi în exerciţiul fiscal care se va încheia în luna martie 2014.

Decizia Moody's este ultima lovitură aplicată giganţilor japonezi din industria electronică (Sony, Sharp şi Panasonic) care continuă să piardă teren în faţa rivalilor externi chiar dacă profitabilitatea lor beneficiază de pe urma deprecierii yenului. Agenţia de evaluare Fitch a coborât ratingul Sony la nivelul junk încă din luna noiembrie 2012 în timp ce Standard & Poor's are o perspectivă negativă pentru ratingul 'BBB' atribuit Sony.