Potrivit Transelectrica, Moody’s Investors Service consideră că există un anumit risc de reglementare din cauza mecanismului relativ rigid de stabilire a tarifelor de către Autoritatea de Reglementare (ANRE), în special cu privire la recuperarea la timp a costurilor asociate cu investiţiile.

"Factorii principali care stau la baza îmbunătăţirii profilului financiar din anii 2010-2011 sunt creşterea treptată a volumului de energie electrică transportată şi o creştere a tarifului mediu. Transelectrica a dovedit că are capacitatea de a atrage finanţări noi pentru a acoperi CAPEX-ul, are o abordare precaută şi nu angajează investiţii fără finanţare aprobată în prealabil", se precizează în comunicatul companiei.

Potrivit Transelectrica, îmbunătăţirea fluxului de numerar a permis intensificarea programului de investiţii. Pe de altă parte, deşi moneda românească s-a stabilizat începând cu anul 2009, profilul financiar al Transelectrica ramâne expus fluctuaţiilor de schimb valutar, mai mult de 90% din datoriile companiei fiind contractate în valuta straină.

Ministrul Economiei, Lucian Nicolae Bode, a arătat, în februarie, că Transelectrica va avea management privat spre sfârşitul anului.

Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem din România. Statul român deţine 73,6% din acţiunile Transelectrica, Fondul Proprietatea – 13,4%, iar cota de acţiuni care se tranzacţionează liber este de 12,8%.

Transelectrica a încheiat anul 2011 cu un profit net (preliminat) de 90,279 milioane lei, de 9,5 ori mai mare faţă de cel auditat pentru 2010.
Sursa: Agerpres