Grupul bancar elvetian UBS va plati o amenda de 780 de milioane de dolari autoritatilor americane, ca raspuns la acuzatiile de complicitate la frauda. Statul american sustine ca a fost „furat” ani la rand de mai multe sute de milioane de dolari, bani ce ar fi trebuit colectati de pe urma impozitelor  pe care mai multi clienti americani ai UBS nu i-au platit.

 

Pe langa aceasta victorie, Washington-ul a realizat un precedent istoric: este vorba de acordul UBS privind dezvaluirea listei de clienti (exclusiv cetateni americani) ai bancii, un fapt de neimaginat in urma cu numai cativa ani, fiind stiut ca secretul bancar este pazit cu strasnicie.

 

„Ne asumam intreaga responsabilitate pentru aceste activitati nepotrivite” a declarat Peter Kurer, presedintele UBS AG. „Confidentialitatea in segmentul bancar nu a fost niciodata proiectata ca un instrument de protectie pentru activitati frauduloase. Este adevarat ca mai multi clienti au reusit, cu ajutorul unei parti din personalul bancii, sa se ascunda de autoritatile federale”.

 

Aproximativ 17.000 de clienti americani au tinut secrete conturile din Elvetia, departe de ochii vigilenti ai Fiscului (renumitul IRS – Internal Revenue Service),  active in valoare totala de 20 de miliarde de dolari, neimpozitati de Unchiul Sam.