Pentru prima oară în istoria pieţei imobiliare româneşti, chiria este mai mare decât rata la bancă. Dintr-un calcul realizat de capital.ro pe baza informaţiilor furnizate de portalul AnunturiParticulari.ro, rezultă că rata în cazul achiziţiei unei garsoniere vechi prin programul „Prima Casă“, în Bucureşti, este de 215 euro/lună, în timp ce chiria medie pentru acelaşi tip de imobil este de 266 euro/lună. În cazul unui apartament vechi cu două camere din Bucureşti, rata lunară, la achiziţia prin „Prima Casă“, este de 340 euro, în comparaţie cu 364 euro, cât este chiria medie lunară.

Există două explicaţii ale acestui fenomen. Dacă se compară tranzacţiile realizate prin „Prima Casă“ la nivelul Bucureştiului, adică în jur de 5.500 pe an, cu numărul de tranzacţii de închiriere care se ridică la circa 8-10% din portofoliul de 800.000 de locuinţe existente, adică 70-80.000 pe an, rezultă că numărul achiziţiilor prin „Prima Casă“ reprezintă circa 8% din totalul tranzacţiilor de închiriere.

„În aceste condiţii, cei care au locuinţe închiriate se gândesc că piaţa nu are cum să fie influenţată de programul «Prima Casă», deci menţin nivelul chiriei. Pe de altă parte, sunt cei care au achiziţionat în perioada de vîrf a pieţei, iar acum închiriază proprietatea şi trebuie să menţină chiria la un anumit nivel, pentru a-şi amortiza investiţia. Este pentru prima oară când rata este mai mică decât chiria, pentru că e şi prima criză prin care trecem. După 1990 a mai fost un singur val, în 1997-1998, dar atunci preţurile au stagnat. Nu a fost niciodată o scădere“, a declarat pentru capital.ro Dan Ioan Popp, preşedintele dezvoltatorului imobiliar Impact.
0-49177-tabel.jpg

Urmează renegocierile de chirii

Curba de scădere a chiriilor vine după cea a preţurilor, asta pentru că avem o piaţă a proprietarilor care încă fac regulile şi lasă greu din chirie, consideră Ioan Bejan, consultant al Institute for Real Estate, Construction and Housing Viena.

Potrivit acestuia, mai este loc de scădere în ceea ce priveşte chiriile, pentru că încă nu au început renegocierile. „Până acum au fost doar nişte încercări timide de renegociere. Dar, chiar dacă rata e mai mică decât chiria, trebuie ştiut faptul că sub 7% din populaţia activă a României se poate califica la un credit, motiv pentru care chiria rămâne în continuare singura variantă pentru majoritatea“, a menţionat Bejan.

El consideră că statul nu trebuie să facă diferenţă între cele două segmente de piaţă şi ar trebui să facă investiţii şi în zona locuinţelor destinate închirierii.

Echilibru între chirie şi rată

Unii jucători din piaţă sunt de părere că raportul dintre cele două variabile ar trebui să fie echilibrat, pentru a avea alternative.

„Într-un fel e bine ca rata să fie mai mică, pentru că stimulează achiziţia. În mod normal rata şi chiria ar trebui să fie aproximativ egale. Oricum din câte ştiu eu chiria are tendinţe de scădere, deci se va regla acest decalaj. Sunt sceptic însă cu privire la aceste informaţii, deoarece apartamentele ce au început să se închirieze de la jumătatea anului trecut sunt la preţuri mult mai bune. În plus, se ştie că preţul cerut de proprietar este de multe ori ajustat cu 10-20% prin negociere. Astfel e posibil ca cele două variabile să se fi echilibrat deja“, a explicat Ionuţ Negoiţă, unul din proprietarii grupului de firme din domeniul construcţiilor Pro Confort.

El consideră că pentru cei care pot dovedi venituri şi au planuri pe termen lung în Bucureşti este mai bine să apeleze la un credit, iar cei care nu pot face dovada veniturilor sau nu vor să stea mai mult în Bucureşti, apelează la chirie.