Împăratul Akihito al Japoniei a participat la un ritual care a prefaţat ceremonia abdicării. Locul său va fi luat de prințul moștenitor Naruhito, potrivit Le Figaro. Acesta va deveni al 126-lea suveran al tronului Crizantemei.

Evenimentul de renunțare la tron a avut loc în incinta palatului imperial din Tokyo. Akihito va deveni primul împărat care se retrage, după mai bine de două secole. Suveranul în vârstă de 85 de ani şi-a anunţat abdicarea încă din 2016.

De 30 de ani pe tronul Crizantemei, suveranul stabileşte o premieră. Din 1817, începutul erei moderne, niciun împărat nu a mai abdicat în Ţara Soarelui Răsare. În 2016, când şi-a anunţat decizia, Akihitio a invocat starea de sănătate tot mai fragilă. În 2003, Akihito a fost diagnosticat cu cancer de prostată, iar în 2012 a fost operat pe inimă.

Împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko se vor muta din Palatul Imperial din Tokyo, după abdicarea de marţi, pentru a-i face loc noului împărat şi familiei sale, transmite Kyodo.

Cuplul imperial se va muta într-o reşedinţă temporară din Tokyo, după care se va stabili la Palatul Togu de pe domeniul Akasaka, în prezent reşedinţa viitorului împărat, prinţul moştenitor Naruhito. Împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko vor rămâne la Tokyo până când lucrările de renovare ale Palatului Togu se vor încheia.

După ce Akihito se va muta acolo, Palatul Togu va fi redenumit Palatul Imperial Sento, care se traduce prin „locul unde trăieşte fostul cuplu imperial”.