Conform unui anunț făcut de site-ul oficial al Schitului Lacu din Sfântul Munte, rugăciunea va avea loc vineri seară la ora 18.00 și va avea loc în absolut toate cele 20 de mănăstiri de pe tot cuprinsul Sfântului Munte Athos.

Muntele Athos sau  (Άγιοv Όρος – Sfântul Munte) este un munte (2.033 m) și o peninsulă (cu lungimea de 60 km și o lățime ce variază între 8 și 12 km, aria totală fiind de 360 km pătrați) în nord-estul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală, unde își au locul nu mai puțin de 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1500 de monahi ortodocși (datele recensământului grec din 2011 indică o populație de 1830 călugări).

În Sfântul Munte Athos, România are două schituri importante: Schitul Prodromu, care ține de Marea Lavră, și Schitul Lacu, care ține de Sfântul Pavel. În aceste două schituri românești sunt zeci de călugări români. Mai mult, există călugări români și în mănăstirile grecești. De exemplu, o comunitate importantă de monahi români se află și la Vatoped, care este cea mai importantă mănăstire din Sfântul Munte Athos.