Pentru Laura Codruța Kovesi ziua de miercuri, 27 martie, este o zi importantă. La Strasbourg are loc o nouă rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea șefului procurorului şef european. Dacă nici miercuri nu se va lua o decizie, atunci echipele de negociere se vor mai întâlni și pe 4 aprilie şi 10 aprilie.
Chiar dacă mai multe voci o dădeau ca învingătoare în competiție pe Kovesi încă de săptămâna trecută, prima rundă de negocieri s-a încheiat fără a se ajunge la vreun rezultat între cele două părți. Atunci, europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu a susținut că fiind vorba de prima întâlnire, era un lucru absolut normal să nu fie luată o decizie din start. Pe de altă parte, europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL) a explicat cum se vor desfășura lucrurile la Strasbourg. „Ce se va întâmpla în continuare? Următoarele întâlniri vor avea loc pe 27 martie, apoi pe 4 şi 10 aprilie. Întâlnirea de pe 27 martie va avea loc prin videoconferinţă deoarece noi, Parlamentul European, vom fi în sesiune la Strasbourg, iar Consiliul nu se poate deplasa atunci la Strasbourg”, a explicat Mureșan.

Vezi și Detaliul șocant din fotografia cu Kovesi. Motivul pentru care nu a fost făcută publică

Pentru conducerea Parchetului European, Laura Codruța Kovesi se luptă cu Francois Bohnert. Trebuie amintit că fosta șefă a DNA a primit un vot faviorabil în 26 februarie în comisiile LIBE (justiție, libertăți civile și afaceri interne) și CONT (control bugetar) din Parlamentul European. În schimb, Francois Bohnert, a fost primul după votul ambasadorilor statelor membre UE din COREPER. Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).