Toate traseele turistice montane din Arad s-au închis din cauza focarelor de pestă porcină, conform informațiilor transmise de către Consiliul Judeţean Arad într-un comunicat.

Astfel, traseele turistice din munții Zărand, Codru-Moma și Găina au fost închise iar activitățile recreative au fost interzise.

Pesta care face prăpăd în România

„Având în vedere situaţia epidemiologică de pe raza judeţului Arad în ceea ce priveşte pesta porcină africană, în conformitate cu Hotărârea nr. 1 din 26.02.2021 privind măsurile adoptate în cadrul şedinţei Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Arad din data de 26.02.2021, Consiliul Judeţean Arad a emis o atenţionare privind închiderea tuturor traseelor turistice montane din arealul Munţilor Zărand, Codru-Moma şi Muntele Găina, trasee localizate pe teritoriul judeţul Arad şi la limita cu judeţele învecinate, Bihor, Hunedoara şi Alba.

Se interzic drumeţiile, raliurile, competiţiile sportive, activităţile turistice şi de campare, inclusiv accesul cu biciclete, ATV-uri şi alte vehicule, pe toate terenurile din zonele împădurite ale judeţului Arad (drumuri forestiere, trasee marcate şi nemarcate etc.), cu excepţia vehiculelor care desfăşoară activităţi autorizate în zonă.

Fac excepţie competiţiile şi activităţile care se desfăşoară pe drumurile de interes naţional, judeţean şi local, cu aprobarea administratorilor acestor drumuri. Această decizie este în primul rând una preventivă şi rămâne în vigoare până la data revocării Hotărârii Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Arad”, a transmis Consiliul Judeţean Arad.

Există 47 de focare

Este demn de menționat că epidemia de pestă porcină africană a început în Arad, în data de 4 august 2020. Au fost confirmați 268 de porci infectați în gospodării, iar în total au fost uciși preventiv 2.268 de porci domestici.

De asemenea, în județul Arad există 47 de focare de pestă porcină africană în momentul de față.