În cazul unui referendum pentru integrarea Republicii Modova în UE, 52% ar vota pentru, în timp ce 30% împotrivă, acesta fiind cel mai ridicat nivel de euroscepticism din anul 2002, de când este adresată această întrebare.

În acelaşi timp, pentru aderarea la Uniunea Vamală ar vota 57%, iar dacă ar avea de ales între cele două uniuni, 38% ar prefera-o pe aceasta şi 35% ar opta pentru UE. Aproape o treime dintre respondenţi consideră că unele state membre ale UE vor fi excluse din comunitate, în contextul crizei economice, iar 18% consideră că UE se va destrăma

Şi procentajul celor care ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la NATO este cel mai scăzut de când este realizat Barometrul de Opinie Publică – 15%, în timp ce 56% ar vota împotrivă.

Aproximativ 50% dintre respondenţi au declarat că realegerea lui Vladimir Putin este benefică pentru Republica Moldova. Liderul de la Kremlin este şi personalitatea politică din afara Republicii Moldova care se bucură de cea mai mare încredere a populaţiei – 78%, urmat de preşedintele american Barack Obama şi preşedintele României, Traian Băsescu.

Potrivit experţilor de la Chişinău, creşterea euroscepticismului este cauzat de problemele economice cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar şi de realizările îndoielnice ale Alianţei pentru Integrare Europeană de la Chişinău. În acelaşi timp, tot mai multe partide politice insistă asupra schimbării vectorului de politică externă a Republicii Moldova, orientat în prezent spre integrarea în UE.

BOP este realizat de două ori pe an, începând cu anul 1998 cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova. Actualul studiu a fost realizat în perioada 10 aprilie-10 mai pe un eşantion de 1055 de persoane, eroarea maximă de eşantionare fiind de 3%