Probleme imense pente Prut. Armata face un anunț de ultim moment. Aceasta spune că nu se va implica în criza politică de la Chișinău și va rămâne în afara jocurilor politice, în ciuda evenimentelor din ultimele zile. Acesta este anunțul Ministerului Apărării din Republica Moldova.

„Conform Art.108 (1) din Constituția Republicii Moldova, Forțele Armate sunt subordonate exclusiv voinței poporului pentru garantarea suveranității, a independentei și a unității, a integrității teritoriale a țării și democrației constituționale.

În același timp, conform legii nr.345 cu privire la apărarea națională: Conducerea sistemului național de apărare este un atribut exclusiv și inalienabil al autorităților constituționale ale statului. Atât timp cât nu există certitudine clară în situația politică din țară, Armata Naționala se subordonează doar ordinii constituționale.

Armata Națională își continuă activitatea în mod obișnuit, nu se implică în criză și va rămâne în afara jocurilor politice”, se anunță într-o comunicare oficială.

Mai mult, pentru a reduce riscul unei escaladări, a fost interzis accesul în unitățile militare, precum și în instituțiile Apărării. Interdicția se aplică pentru oricine dinafara personalului instituției și va fi impusă pe termen limitat, în funcție de evoluția situației.

În comunicatul său, Ministerul Apărării nu face referire la articolul 87 privind Atribuţiile în domeniul apărării, în care se stipulează că Preşedintele Republicii Moldova este comandantul suprem al forţelor armate și acesta poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau generală.