Compania ungara de petrol si gaze MOL a anuntat ca are in plan lansarea unei oferte pentru achizitionarea intregului pachet de actiuni al companiei croate INA.

Guvernul croat detine 44% dintre actiunile INA, MOL detine 25% dintre acestea, 17 procente sunt listate la bursa din Zagreb iar 14% sunt distribuite fostilor si actualilor angajati.

MOL nu a anuntat inca preturile insa a declarat ca se pregatesc “sa ofere un pret echitabil si realist pentru toti actionarii companiei”.

“Chiar daca nu a fost lansata o oferta publica si nu au fost lansate negocierile, MOL intentioneaza sa isi exprime in mod clar angajamentul fata de INA si sa inlature speculatiile de pe piata” au declarat reprezentantii MOL. Compania ungara a incheiat o serie de acorduri cu guvernul croat in momentul in care a cumparat 25% din INA.

Compania austriaca OMV, care detine 20% din cadrul MOL si incearca sa o preia in totalitate, a anuntat de asemenea ca este interesata de achizitionarea INA.

Analisti de pe piata sunt de parere ca relatia stransa dintre MOL si INA da un sens afacerii, insa pretul va fi cel care va dicta incheierea fuziunii.

“MOL-INA reprezinta un bun parteneriat din punct de vedere strategic, existand sinergii serioase. Cu toate acestea pretul ridica semene de intrebare” a declarat Peter Tordai, analist al KBC Securities.

Sursa: BBJ